Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe houd je je haar gezond in de zomer?

24 juni 2016
Hoe houd je je haar gezond in de zomer?

Na een dagje zon, zee en strand een mooie bos beach waves? Prachtig toch! Het is op het moment helemaal ‘hot’. Er zijn heel wat mensen die met allerlei stylingsmiddelen beach waves proberen te creëren. Of wat dacht je van natuurlijke highlights in je blonde of lichtbruine haar na een zonvakantie? Ook dat ziet er mooi uit! Toch doen zon, zee en strand niet alleen maar goed! Want de kans is groot dat je haar al snel als stro gaat aanvoelen. Hoe zorg je voor gezond haar in de zomer?

Invloed van de zon op het haar

We hoeven niemand te vertellen hoe belangrijk het is om de huid goed te beschermen tegen de zon. Een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor behoort doorgaans voor iedereen tot de standaarduitrusting tijdens een strandvakantie. De zon kan echter ook de gezondheid van het haar aantasten. Daar staan minder mensen bij stil. De voortdurende hitte droogt het haar flink uit. Maar het is niet alleen de zon die kwaad doet. Het gaat om een combinatie van uitdrogende factoren als zon, hitte en zout zeewater of zwembadwater met chloor.

Meest voorkomende haarproblemen in de zomer

Uitdrogen van het haar
Uitdrogen van het haar staat met stip op één. Door de constante hitte van de zon verliest het haar zo veel vocht dat het op den duur niet meer in staat is om de natuurlijke vochtbalans te herstellen. Daarnaast doen het zoute zeewater en het chloor in het zwembad er nog een schepje bovenop, waardoor het haar nog meer uitdroogt.

Gespleten haarpunten
Droog haar is veel gevoeliger en zal daardoor sneller breken. Ook de haarpunten zullen sneller splijten. Die mooie gezonde look van je haar, kan door de zon snel veranderen in een pluizige, droge boel.

Vervagen van de haarkleur
Wanneer je je haren niet goed beschermt tegen de zon zal je haarkleur gaan vervagen. Dat komt doordat de straling van de zon het pigment in je haar afbreekt. Je haren krijgen daardoor een doffe aanblik.

Vette hoofdhuid en vet haar
Warm zomerweer kan er ook toe leiden dat je juist een vette hoofdhuid en vet haar krijgt. De warmte kan er namelijk voor zorgen dat je hoofdhuid extra talg aan gaat maken.

Meer weten? In onze Opleiding Kapper in Hasselt leer je alles over haarverzorging en het realiseren van de mooiste kapsels.

Hoe houd je je haar gezond in de zomer?

Daarvoor kun je het beste een 3-stappenplan aanhouden, dat bestaat uit hydrateren, beschermen en herstellen.

1. Hydrateren
Zorg dat je haar voordat je in de zon gaat in goede gezondheid is door het haar goed te hydrateren. Vermijd shampoos met uitdrogende ingrediënten als alcohol of sulfaten als sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate en ammonium lauryl sulfate. Verder kan een wekelijks haarmasker of het gebruik van haarolie helpen om het haar goed te hydrateren. Lees ook: Tips voor het gebruik van haarolie.

2. Beschermen
De volgende stap is het beschermen van je haar tegen de zon. Dat kan je doen door een hoed te dragen en je haren niet nat te laten worden. Maar er is natuurlijk niets zo lekker als een verfrissende duik op een warme zomerdag en even heerlijk met je kopje in de zon! In dat geval bestaat er nog een oplossing, namelijk het gebruik van haarspray met een SPF tussen de 10 en 15. Een andere belangrijke tip: draag je je haar in een duidelijke scheiding, vergeet dan niet om de hoofdhuid bij je scheiding in te smeren met zonnebrandcrème anders kan je hoofdhuid hier verbranden! En vergeet ook je oren niet!

3. Herstellen
Steeds meer merken in haarverzorging bieden speciale aftersun producten voor het haar aan. Onder meer in de vorm van een shampoo, mousse, masker of balsem. Met deze producten kun je voorkomen dat je haren als stro aan gaan voelen. Je haren worden opnieuw goed gehydrateerd, waardoor ze zacht aanvoelen en er verzorgd blijven uitzien!

Meer weten over gezond haar en haarverzorging? Bekijk dan hier al onze Haartooi Opleidingen.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie