Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe kun je littekens minder opvallend maken?

3 december 2021 | Schoonheidszorg
Hoe kun je littekens minder opvallend maken?

Littekens zijn blijvende markeringen op de huid. Het is vooral vervelend als het gaat om littekens in het gezicht. Veel mensen schamen zich ervoor, omdat ze vinden dat het ontsierend is. Denk hierbij onder meer aan acnelittekens of littekens na een ongeval of operatie. Toch bestaan er tegenwoordig verschillende behandelingen, die littekens minder opvallend maken en die je ook in je beauty salon kunt uitvoeren. In dit artikel geven we tips voor behandelwijzen, die helpen om littekens te vervagen.

Littekens minder opvallend maken met peelings

Een van de behandelwijzen waarmee je in je schoonheidssalon littekens minder opvallend kan maken, is een peeling. Een peeling zorgt ervoor dat de huid zich sneller vernieuwt, doordat huidcellen hierdoor sneller gaan delen. Dode huidcellen wordt hierdoor naar het oppervlak geduwd en schilferen af. Gezonde huidcellen komen daardoor tevoorschijn en zorgen voor een gladder huidoppervlak. Een prettig bijkomend voordeel is dat door de peeling ook de aanmaak van collageen wordt bevorderd. Dit draagt er eveneens aan bij dat littekens minder opvallen. Bij oppervlakkige littekens zijn chemische peelings met glycolzuur een aanrader. In het geval van diepere littekens zijn peelings met TCA (trichloorazijnzuur) doeltreffender. Leer meer over peelings in onze Cursus Fruitzuren/ Chemische Peelings.

Microneedling kan een oplossing bieden

Een andere methode, die je kunt gebruiken om littekens minder opvallend te maken, is microneedling. Je werkt dan met een pen met hele kleine naaldjes, waarmee je mini-kanaaltjes in de huid maakt. Eigenlijk houd je de huid hiermee voor de gek. Deze ‘denkt’ namelijk dat de huid beschadigd is en gaat extra hard aan de slag om de huid te herstellen. Het huidherstelproces wordt dus geoptimaliseerd en de productie van collageen en elastine wordt gestimuleerd. Oppervlakkige littekens kunnen hier zichtbaar door verminderen. In veel gevallen is het raadzaam om een littekenbehandeling in je salon in kuurvorm een te bieden. Nog beter is vaak om peelings af te wisselen met microneedling. Neem hier een kijkje bij onze Cursus Microneedling en schrijf je in!

Huidverbeterende massages voor het verbeteren van littekens

Als schoonheidsspecialist kun je ook goede resultaten behalen met huidverbeterende massages. Dit zijn speciale bindweefselmassages gericht op de gelaatshuid. Door gericht het onderliggende bindweefsel te masseren, kun je verklevingen in het bindweefsel van het litteken losmaken. Hiermee bevorder je de bloedcirculatie in het weefsel en daarmee ook het herstellend vermogen van de huid. Het litteken zal soepeler worden, vanwege de verhoogde aanmaak van collageen in deze zone. Verder kunnen huidverbeterende massages ook de kleur van het litteken gunstig beïnvloeden. Al met al zul je zien dat het litteken onopvallender wordt. Meer weten? Schrijf je hier in voor onze Cursus Huidverbeterende Massage!

Belangrijke aandachtspunten bij littekens minder opvallend maken

Hieronder lichten we enkele aandachtspunten uit bij littekens minder opvallend maken in je schoonheidssalon.

Maak geen valse belofte

Maak geen beloften aan je klanten, die je niet kunt waarmaken. Een litteken is een structurele verandering van de huid, die niet verdwijnt. Je kunt met beauty behandelingen littekens minder laten opvallen, maar ze zullen er nooit door verdwijnen. Verder is het belangrijk om je klant goed voor te lichten en te begeleiden.

Nazorg en advies bij littekens minder opvallend maken

Je klant kan na een peeling last krijgen van een schilferende huid. Dit is normaal. De huid zal daarna snel verbeteren en er mooier uitzien. Je klant mag hier niet aan krabben, want daardoor kunnen juist nieuwe littekens ontstaan. Ook is het essentieel om na peelings en microneedling behandelingen de zon te vermijden en een crème met een hoge SPF aan te brengen om pigmentvlekjes te vermijden.

Doorverwijzen naar een arts

Heb je twijfels of jouw behandelingen wel de beste resultaten bieden of weet je niet zeker of je een litteken wel mag behandelen? Verwijs je klant dan altijd eerst door naar een arts.

Professionele kennis en ervaring is essentieel

Voordat je in je beauty salon littekenbehandelingen aanbiedt, is het essentieel dat je over voldoende kennis van de huid beschikt en ervaring hebt met het uitvoeren van huidbehandelingen. Heb je nog geen diploma schoonheidsspecialist? Volg dan eerst onze Opleiding Schoonheidsspecialist in Utrecht of op een van onze andere campussen in Nederland of België. Ook onze Opleiding Skin Expert is een aanrader. Daarna vind je bij Wellness Academie diverse interessante bijscholingen, waarin je onder andere leert om littekens te verbeteren!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Specialisatie Bindweefselmassage (Niveau 4) - Gelaat
Specialisatie Bindweefselmassage (Niveau 4) - Gelaat
 • 6 dagen
 • € 695
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie