Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Krijg je acne van zonnebrandcrème?

10 augustus 2016 | Schoonheidszorg
Krijg je acne van zonnebrandcrème?

Van zonuitslag, pigmentvlekken tot diepere beschadiging: de zon kan een ware vijand voor de huid zijn. Vooral in deze maanden adviseer je als schoonheidsspecialiste je klanten waarschijnlijk voortdurend over het gebruik van voldoende zonnebrandcrème. De reacties zijn niet altijd even enthousiast: want krijg je van zo’n vette zonnebrand niet juist acne? Wij checkten bij de docenten van onze Schoonheidszorg Opleidingen hoe dit nu eigenlijk zit!

Gebruinde huid: gezonde huid?

Veel mensen zijn in de zomer een stuk gelukkiger met hun huid: Een gebruinde huid oogt al snel gezonder en egaler, dan die winterse bleke variant. De roodheid van puistjes steekt simpelweg minder af en wij associëren een gebruinde huid bovendien met warmte en gezondheid. Maar is dit laatste eigenlijk wel terecht? Als je bedenkt dat zo’n gebruinde kleur niets meer is dan een beschermingsmechanisme van je huid, lijkt het antwoord duidelijk. Door veel zonlicht wordt het stratum corneum, het buitenste laagje van je opperhuid, dikker. Hoe dikker het stratum corneum, hoe harder je huidcellen moeten werken om verstoppingen in de follikels tegen te gaan. Het risico op puistjes neemt door veel blootstelling aan de zon daardoor op langere termijn alleen maar toe.

Zonlicht als een snelle oplossing voor acne?

Waarom hoor je dan juist vaak dat zonlicht een genezende kracht heeft bij acne klachten? De oorsprong van deze stelling ligt in het idee dat zonlicht helpt om de bacteriën te bestrijden die acne veroorzaken. Bovendien geeft zonlicht het immuunsysteem een boost. Voor een kortstondig resultaat klinkt een middagje in de zon dus als een goede remedie. Maar slim is het allerminst. Door blootstelling aan de straling van de zon raakt het DNA van de huidcellen namelijk beschadigd. Met lange termijn effecten als rimpels, ouderdomsvlekken of zelfs huidkanker als gevolg.

Fysische of chemische filters

Het advies is dan ook helder: altijd zonnebrandcrème smeren! Juist in het geval van acne klachten verdient de huid een extra goede bescherming tegen de zon. Maar hoe zit het dan met het verband tussen puistjes en zonnebrandcrème? Helaas, dit verband is er wel degelijk. Dit betekent echter niet dat je zonnebrandproducten daarom beter kunt vermijden. Het is enkel een kwestie van je goed laten informeren en zorgvuldige keuzes maken.

Zo adviseren sommige deskundigen om ver weg te blijven van chemische filters. Deze beschermen de huid namelijk door het zonlicht te absorberen, wat perfecte, broeierige omstandigheden creëert voor puistjes. Fysische filters of moderne filters als tinosorb, die (een deel van) het zonlicht juist weerkaatsen, zouden daarom betere opties zijn. Ander onderzoek toont hoe ingrediënten in zonnebrandcrème de follikels afsluiten, waardoor er een irritatie kan optreden.

Adviseren over zonnebrandproducten

Of het nou ligt aan de absorberende filters of de afsluitende filters: adviseer je klanten om niet te zware producten te gebruiken en aan het einde van de dag de huid altijd grondig te reinigen. Vooral fysische filters op basis van zinkoxide zijn prima geschikt voor de kwetsbare huid. Producten die een 24-uurs bescherming bieden, veel alcohol bevatten of ingrediënten als kokosolie bevatten, kunnen beter vermeden worden. Dit geldt ook voor producten die claimen waterbestendig te zijn. Hoe praktisch dit ook klinkt, de ingrediënten die voor het waterafstotende laagje zorgen, kunnen irriterend voor de huid zijn en ook tijdens het reinigen acne in de hand werken.

Tijdens onze Opleiding Schoonheidsspecialiste leer je alles over huidverzorging en verzorgingsproducten. Na de afronding van de opleiding ben je klaar om jouw klantenkring van zorgvuldig en professioneel advies te voorzien.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie