Maak kennis met shiatsu therapie!

10 augustus 2015 | Massage & Therapieën Alle blogposts

Nieuwsgierig geworden naar shiatsu? Maak dan kennis met shiatsu therapie door een cursus shiatsu te volgen bij de Wellness Academie. Binnenkort gaat er weer een nieuwe cursus van start. Je leert meer over de achtergronden van deze bijzondere behandelwijze uit Japan en je gaat er ook meteen praktisch mee aan de slag. Dit alles binnen een ontspannen sfeer, in een kleine lesgroep en onder de begeleiding van een ervaren shiatsu therapeut. We geven je hier alvast een voorproefje van wat shiatsu therapie is.

Is shiatsu een massagevorm?

Veel mensen denken bij shiatsu meteen aan massage. Hoewel shiatsu voor een groot deel uit lichaamswerk bestaat, is het veel meer dan massage. Onze cursus heet daarom niet shiatsu massage, maar shiatsu therapie. Shiatsu is een compleet gezondheidssysteem dat de eigen geneeskracht van het lichaam aanspreekt. Het is niet de shiatsu therapie die geneest, maar de therapie stimuleert het lichaam om zichzelf te genezen. Een groot deel van de shiatsu therapie bestaat uit drukpuntmassage. Andere behandelingen zijn onder meer meridiaanstrekkingen en mobilisaties. Ook meditatie vormt een onderdeel. Dit zijn onderwerpen die tijdens de Basiscursus shiatsu therapie aan bod komen.

Waar komt shiatsu therapie vandaan?

Het fundament voor de shiatsu therapie werd meer dan 4500 jaar geleden gelegd in China. Het is bekend dat in die tijd in China al werd gewerkt met een vorm van acupressuur. Deze behandelwijze verspreidde zich en ook in Japan maakte men hiermee kennis. Hier werd deze methode verder ontwikkeld en men noemde het shiatsu. Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’. Het was onder meer de psycholoog en shiatsu therapeut Shizuto Masunaga die de shiatsu naar het westen bracht. Ondertussen heeft shiatsu therapie hier een stevige voet aan de grond gekregen. Het wordt toegepast als zelfstandige therapie, maar het wordt ook vaak gecombineerd met andere therapieën en massagevormen en als ondersteuning bij reguliere geneeskundige behandelingen.

Stimuleren van de vitale energie

Shiatsu is gericht op het stimuleren van de vitale energie van het lichaam, die ‘Qi’ wordt genoemd. Dit gebeurt grotendeels door middel van Japanse drukpuntmassage, die door de kleding heen wordt gegeven. Je maakt tijdens de cursus shiatsu therapie kennis met de meridianen en drukpunten op het lichaam waardoor de vitale energie stroomt. Je leert vervolgens de basis massagetechnieken van de shiatsu therapie toepassen op de meridianen en acupunten. Shiatsu therapie wordt niet gegeven op een massagetafel, maar op een mat op de vloer. Het is een kalme en ontspannende behandelwijze, die wel een dynamisch effect heeft. Het lichaam gaat zichzelf bijsturen en helen.

Wat kun je met shiatsu voor mensen betekenen?

Als shiatsu therapeut kun je veel voor mensen betekenen. Het is een goede manier om de gezondheid en het welbevinden te bevorderen zowel preventief als bij specifieke lichamelijke of geestelijke klachten. Shiatsu wordt veel ingezet bij het verzachten van problemen als vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, slechte weerstand, spijsverteringsproblemen en concentratieproblemen. Daarnaast maak je met shiatsu therapie mensen meer bewust van hun lichaamshouding en ademhaling. Mensen zullen zich ook sneller bewust worden van spanningen of zwaktes op zowel fysiek als emotioneel niveau, zodat men op tijd deze disbalans kan herstellen. Naast de basiscursus shiatsu kun je bij de Wellness Academie ook een volledige Opleiding Shiatsubehandelaar volgen.