Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Nederlandse schoonheidssalons zijn hygiënisch

4 april 2017 | Schoonheidszorg
Nederlandse schoonheidssalons zijn hygiënisch

Schoonheidsspecialist is in Nederland geen beschermd beroep. Dit houdt in dat iedereen zich een schoonheidsspecialist mag noemen. Er zijn geen diploma’s verplicht voor het uitoefenen van het beroep van schoonheidsspecialist. Wel valt de schoonheidssector sinds 2016 onder de wet en wordt er toezicht gehouden op de sector door de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze twee instellingen voerden een schriftelijk onderzoek uit onder 400 schoonheidssalons.

Hoe staat de Nederlandse schoonheidsbranche ervoor?

De schoonheidsbranche in Nederland is behoorlijk groot. De cijfers liegen er niet om. Er zijn zo’n 13.000 salons en massagepraktijken aangesloten bij de Kamer van Koophandel. De IGZ en de NVWA wilden graag een beter beeld krijgen van de behandelingen en producten die in schoonheidssalons worden toegepast en van de apparaten die daarbij worden gebruikt. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op kleinschalige salons die lichaamsbehandelingen, gelaatsbehandelingen, pedicure en ontharingsbehandelingen aanbieden.

Schoonheidssector is goed op weg!

Er waren ruim 400 salons bereid om mee te doen aan dit inventarisatie onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle salons over personeel beschikt, die goede diploma’s hebben binnen hun vakgebied. Ook volgen de meeste personeelsleden regelmatig bijscholingen. Ook zeggen de meeste salons dat ze zich houden aan de regels voor kwaliteit en hygiëne. Hoewel het hier niet gaat om een onderzoek op grote schaal en er zo’n 1500 salons waren die niet aan het onderzoek wilden meewerken, geeft het volgens de IGZ en de NVWA toch al een goede eerste indruk van de sector. Het laat zien dat een groot deel van de schoonheidssalons veilig en hygiënisch werken.

Klanten lopen weinig risico’s

De IGZ en de NVWA concluderen op basis van hun onderzoek dat klanten van Nederlandse schoonheidssalons over het algemeen weinig risico lopen. Ze benadrukken wel dat klanten het meeste risico lopen bij schoonheidssalons die nergens staan geregistreerd. Daarbij hangt het risico dat de klant loopt uiteraard ook af van de soort behandeling; een botoxbehandeling ondergaan is risicovoller dan je nagels laten lakken. Van de bijna 13.000 salons in Nederland is ongeveer twee derde lid van de beroepsorganisaties ANBOS of ProVoet. De Inspectie van de Gezondheidszorg zegt dat ze attent zijn op meldingen over misstanden in beauty salons en melden dat ze eveneens onverwachte bezoeken gaan brengen aan salons.

Schoonheidsspecialiste in België: afschaffing vestigingswet

De Vlaamse Regering nam onlangs het besluit om de huidige vestigingswet af te schaffen. Deze wet houdt in dat bepaalde beroepen alleen uitgeoefend mogen worden wanneer je kunt bewijzen dat je over voldoende beroepsbekwaamheid beschikt. Onder andere het beroep van schoonheidsspecialiste valt onder deze wetgeving. Dit is in strijd met de Europese wetgeving, die stelt dat elke Europeaan op gelijke basis een bedrijf moet kunnen beginnen in elke lidstaat. Een Vlaamse schoonheidsspecialist ervaart dus oneerlijke concurrentie van andere Europese ondernemers binnen deze branche.

Gaat deze afschaffing straks ten koste van de kwaliteit? De Belgische Beauty Federatie (BBF) zegt van niet en is juist verheugd. Mario Blokken, voorzitter van de BBF verklaart: “In theorie was vestigingswet iets positief, maar ik de praktijk zorgde het voor veel problemen en oneerlijke concurrentie tussen de Vlaamse en de Europese ondernemer die zich in Vlaanderen wil vestigen. Dit wordt hiermee ook opgeheven. De creatie van een visueel herkenbaar kwaliteitslabel voor de sectoren, op basis van permanente evaluatie door de beroepsorganisaties, biedt de klant de mogelijkheid om de professionele (be)handelaars te onderscheiden.” 

De afschaffing zal pas in 2018 van kracht zijn. Het onderzoek naar de Nederlandse schoonheidssalons door de IGZ en de NVWA onderschrijft dat we deze nieuwe ontwikkeling als positief kunnen zien. De Nederlandse salons zijn volgens het onderzoek veelal veilig en hygiënisch. Zonder dat het beroep van schoonheidsspecialist een beschermd beroep is, neemt de branche zichzelf zeer serieus, mede dankzij de goede werking, het toezicht en de grote invloed van de beroepsorganisaties. Er zal in de toekomst in België dan ook een grotere rol weggelegd zijn voor de beroepsorganisaties.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie