Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Richtsnoer ethiek voor schoonheidsspecialisten gelanceerd!

14 september 2016 | Schoonheidszorg
Richtsnoer ethiek voor schoonheidsspecialisten gelanceerd!

Deze week werd er een belangrijke mijlpaal bereikt binnen de schoonheidsbranche in Nederland. Op 12 september 2016 werd door de schoonheidsbranche als eerste cosmetische beroepsgroep in Nederland een richtsnoer ethiek gepresenteerd in Sociëteit De Witte op het Plein in Den Haag. Dit richtsnoer is bedoeld om de kwaliteit van de zorg van schoonheidsspecialisten te verbeteren en houvast te bieden aan zowel professionals als consumenten.

Wat is ethiek?

Ethiek is van oorsprong een onderdeel van de filosofie, het wordt ook wel de moraalwetenschap genoemd. De Griekse filosoof Socrates (470-399 v. Chr.) wordt gezien als de grondlegger van de ethiek. Ethiek gaat vooral over nadenken over wat juist handelen is in concrete situaties. Overal waar mensen met elkaar omgaan ontstaat de vraag hoe dit op een zo goed mogelijke manier kan. Er worden criteria bepaald om te beoordelen of een handeling ‘goed’ of ‘fout’ is en om de beweegredenen en gevolgen hiervan te evalueren. Deze criteria weerspiegelen de waarden en normen van een bepaalde groep mensen.

Ethiek in de schoonheidssalon

Schoonheidszorg is mensenwerk; het is zowel een sociaal beroep als een beroep waarbij je lichaamsbehandelingen uitvoert. Wanneer we het hebben over ethiek in de schoonheidssalon, dan gaat het vooral om de vraag: Zijn mijn behandelingen verantwoord? Jij kunt een specifieke behandeling bij een specifieke klant verantwoord vinden, bijvoorbeeld het voorverwarmen van de huid met een infraroodlamp voor het verwijderen van comedonen bij een tiener, terwijl een ander dat niet vindt. Daarbij is de schoonheidsbranche ook voortdurend in ontwikkeling. Er komen steeds weer nieuwe producten, technieken en apparatuur op de markt. Zijn deze wel verantwoord en veilig?

Controle op de branche en professionalisering

Om controle te kunnen houden op de kwaliteit en veiligheid binnen de schoonheidsbranche en om schoonheidsspecialisten te ondersteunen in de professionalisering van de behandelingen die ze geven, vond de brancheorganisatie ANBOS het nodig om het richtsnoer Beroepsethiek te ontwikkelen. In de uitvoering van dit richtsnoer werkte ANBOS samen met dr. Eline Bunnik en drs. Frans Meulenberg van de afdeling Medische Ethiek en Filosofie van de Geneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam. De ontwikkeling van deze publicatie stond onder leiding van prof. dr. Inez de Beaufort, hoogleraar Medische ethiek aan het Erasmus MC.

Verantwoordelijkheden van de schoonheidsspecialist

Prof. Dr. Inez de Beaufort zegt: ‘Vanuit moreel oogpunt brengt het gebruiken van de titel schoonheidsspecialist verantwoordelijkheden met zich mee. We hopen met dit richtsnoer een voorbeeld te zijn voor de paramedische beroepsgroepen die op het grensvlak van cosmetisch en medisch handelen opereren.’  Een richtsnoer ethiek werd voor de schoonheidsbranche ondertussen echt onmisbaar. Schoonheidsspecialisten houden zich niet meer alleen bezig met huidverzorging, maar ook met huidverbetering en werken steeds vaker met allerlei soorten apparatuur. Het richtsnoer biedt professionals houvast en toont aan de consument en de politiek hoe de professionals hun verantwoordelijkheid nemen. Verder staan er in het richtsnoer normatieve uitspraken, waardoor het eveneens juridische zeggingskracht heeft. Het is belangrijk dat schoonheidsspecialisten dit richtsnoer naleven in hun dagelijkse werkzaamheden.

Verantwoord aan de slag als schoonheidsspecialist?

Dat begint met een volwaardige Opleiding Schoonheidsspecialiste. Je kunt deze opleiding volgen aan onze campussen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Hasselt, Gent en Antwerpen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie