Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Spoedcursus: vitamines in verzorgingsproducten

20 januari 2017 | Schoonheidszorg

'Met extra vitamine A’, ‘serum met vitamine B8’: bijna elk verzorgingsproduct heeft wel een vitamine claim op de verpakking staan. Wat doen al die vitamines in verzorgingsproducten? En welke vitamine doet eigenlijk wat? Hierbij een spoedcursus om voor eens en altijd duidelijkheid te schaffen in het (oergezonde) vitaminedoolhof!

Vitamine A

Vitamine A staat bekend als een infectieremmer en speelt een belangrijke rol bij de opbouw van de cellen. Een gebrek aan vitamine A uit zich doorgaans in een droge en schilferige huid. Mede daarom zie je het vaak terug op de ingrediëntenlijst van vet-makende crèmes of haarserums. Ook is het een veel voorkomend bestandsdeel in producten die een beschadigde of geïrriteerde huid (bijvoorbeeld door teveel zon) tot rust moet brengen en komt het voor in anti-aging producten. Maar wat doet vitamine A eigenlijk precies? Het stimuleert de werking van de dermis, het laagje bindweefsel dat zich onder vlak onder de huid bevindt. Gezien dit de plek is waar onder andere collageen wordt aangemaakt - het eiwit dat de huid stevig en elastisch houdt - is vitamine A een vitaliserend en verstevigend bestanddeel. Oftewel: absoluut op z’n plek in anti-agings producten!

Vitamine B5

Het zal lastig zijn een shampoo te vinden dat geen vitamine B5, oftewel pantotheenzuur, bevat. Het is een vitamine die de afbraak van eiwitten en vetten ondersteunt en tegelijkertijd het haar hydrateert. In huidverzorgingsproducten voorziet vitamine B5, wat een in water oplosbare vitamine is, de huid van een beschermlaag. Pantotheenzuur verhoogt het percentage glutathion in de cellen, een van de krachtigste antioxidanten die het lichaam bezit. Hiermee werkt het mee aan een het beschermen van de huid tegen schade van buitenaf. Je vindt vitamine B5 in helende producten voor een gevoelige huid die uitslag, beschadiging door de zon of acne tegen moeten gaan.

Vitamine E

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine dat de huid beschermt tegen vrije radicalen. Net als vitamine B5 draagt het bij aan het op pijl houden van de glutathion levels in de cellen. Hierdoor is het belangrijk bestandsdeel in producten die het herstel van een beschadigde huid moeten stimuleren. Tegelijkertijd wordt het door huidexperts gezien als een middel tegen de veelvoorkomende huidaandoening psoriasis, omdat het de beschermlaag van de huid extra stevigheid geeft. Hoewel vitamine E van nature voorkomt in de huid (des te meer als je veel noten en groene groentes zoals spruitjes en broccoli eet!), kan het nodig zijn om je huid wat extra bescherming te bieden. Bijvoorbeeld wanneer je veel in de zon komt of regelmatig last hebt van oneffenheden.

Koper

Koper speelt een belangrijke rol bij de stevigheid van de huid. En dat weten we al best wel lang. Zelfs de oude Egyptenaren schijnen het gebruikt te hebben voor een verjongingskuurtje op z’n tijd! Huidverzorgingsproducten die koper bevatten hebben de fijne eigenschap dat ze de verbinding in het huidweefsel verstevigen. Extra koper aanbrengen op de huid verjongt, helpt tegen rimpels en verbetert de elasticiteit. Dit is overigens ook een van de redenen waarom veel mensen zweren bij het gebruiken van mineralen uit de dode zee. De grond is erg rijk aan koper en andere vitaliserende bestandsdelen zoals kalium.

Wil je nog veel meer leren over de werking van vitamines in verzorgingsproducten? Schrijf je in voor onze opleiding schoonheidsspecialiste!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie