• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Tips tegen digitale stress in je salon!

8 oktober 2018 | Overige
Tips tegen digitale stress in je salon!

Digitale technologieën hebben ons de afgelopen jaren veel nieuwe mogelijkheden en kansen geboden. Maar ze zijn tegenwoordig ook een bron van veel stress, waarvoor steeds vaker de benamingen ‘digistress’ en ‘digitale stress’ worden gebruikt. Hoe gaat dat in jouw beauty salon? Word je ook dagelijks overspoeld door talloze e-mails, sociale media notificaties en andere berichten via je je smartphone? Je wilt uiteraard geen belangrijke berichten missen, maar je kunt ook niet alles bijhouden. We geven je hier enkele tips om digitale stress in je salon te lijf te gaan!

Wat zijn de gevolgen van digitale stress?

Uit onderzoeken van onder meer de Digimeter 2017 blijkt dat 20% van de Vlamingen zich afhankelijk voelt van zijn smartphone. Dat geldt vooral voor de leeftijdscategorie van 15 tot 39 jaar. Eén op de acht combineert zelfs een hoge afhankelijkheid van de smartphone met een hoge afhankelijkheid van social media. Wanneer je niet goed omgaat met de overtollige digitale informatie die er dagelijks op je af komt, kan dit tot veel stress leiden. Het heeft namelijk een grote invloed op je timemanagement, het kan tot concentratieproblemen en tot minder productiviteit leiden. Daarbij speelt het ook steeds vaker een grote rol bij het ontwikkelen van een burn-out. Voorkom deze problemen in je salon met de volgende tips.

1. Digitale stress? Slim je e-mail beheren

Het is verleidelijk om de hele dag door steeds je e-mail te checken. Het is echter niet doeltreffend om elke binnenkomende mail direct te lezen en te beantwoorden. Dit zorgt voor veel onrust. Het is beter om hiervoor met jezelf vaste tijdstippen af te spreken, bij voorkeur maximaal drie keer per dag, bijvoorbeeld aan het begin van de dag, na lunchtijd en kort voor sluitingstijd. Bepaal wanneer je echt de tijd neemt om de mails af te handelen. Daarnaast is het verstandig om aparte mapjes te maken voor mails die zo snel mogelijk om actie vragen, voor mails die over de financiële kant van je zaak gaan en voor mails die geen haast hebben.

2. Schakel notificaties op je smartphone uit

Het wordt heel onrustig in je salon als er constant notificaties binnenkomen op je smartphone en je de behoefte hebt om deze steeds te checken. Denk aan notificaties van social media, apps en e-mails. Zeker als je met een klant bezig bent, is dat onwenselijk en storend. Zeg eens eerlijk, meestal gaat het bovendien om onbelangrijke notificaties. Verspilde tijd en moeite! Zet deze notificaties gewoon uit. Laat mensen die je mogelijk echt nodig hebben weten dat ze je telefonisch kunnen bereiken. In veel gevallen is het wenselijk om tijdens het behandelen van een klant het geluid van je telefoon uit te zetten. Na afloop kun je altijd checken of je iemand je gebeld heeft, zonder in de verleiding te komen om ook meteen andere notificaties te bekijken!

3. Welke informatie is echt relevant?

Door de tijd heen ben je misschien allerlei apps gaan gebruiken en heb je je geabonneerd op allerlei nieuwsbrieven. Na verloop van tijd kan dit wel erg veel worden. Ondertussen zul je bepaalde apps niet meer gebruiken of bepaalde nieuwsbrieven niet meer raadplegen. Houd dan eens een grote schoonmaak om deze ruis op je digitale apparaten te verwijderen. Je aandacht zal hier dan niet meer door opgeslokt worden en dat schept ruimte en rust in je hoofd. Op die manier kun je je beter focussen op wat echt belangrijk is voor jou en je salon.

4. Stel duidelijke regels in je salon

Heb je medewerkers in dienst, dan is het een goed idee om duidelijke regels op te stellen over de digitale communicatie binnen je salon. Spreek bijvoorbeeld met je medewerkers af in welke situaties er e-mails gestuurd worden en naar wie. Is het nodig om bij bepaalde mails collega’s in de kopie te zetten of juist niet om overbodige mails te voorkomen? Benadruk ook het belang van een goede onderwerpregel, zodat met een oogopslag duidelijk is wat het onderwerp van de mail is, zodat je gemakkelijk kunt afwegen of een mail wel of niet snel afgehandeld dient te worden.

5. Laat klanten en collega’s weten hoe en wanneer je bereikbaar bent

Om te voorkomen dat alle digitale communicatie in je salon onoverzichtelijk wordt, is het belangrijk dat je zelf duidelijk aangeeft hoe en wanneer je voor wie bereikbaar bent. Als je vaste klanten dag en nacht zowel appen als mailen als sms’en en berichtjes via social media sturen om een afspraak te maken, is het goed mogelijk dat je een bericht mist. Laat hen weten op welke manier en wanneer ze je het beste kunnen bereiken voor een afspraak. Houd er rekening mee dat deze verschillende kanalen wel belangrijk zijn om nieuwe klanten te winnen. Plan tijd in om al je digitale media kanalen te controleren, bijvoorbeeld op informatie-aanvragen via de Facebook-Messenger. Door hier een vast tijdstip per dag of in de week voor te bepalen, hoef je geen belangrijke berichten te missen.

6. Las offline pauzes in tegen digitale stress!

Tijdens je lunch of een korte pauze is de neiging misschien groot om deze tijd in te vullen met Facebook of andere social media. Op die manier blijf je jezelf blootstellen aan digitale prikkels. Het gevolg is dat je hoofd nooit echt tot rust komt. Het is veel beter en effectiever om je in je pauze hiervan los te koppelen. Maak een wandeling in de buitenlucht of ga sporten! Daarmee ontdoe je je pas echt van alle digitale stress en kun je vervolgens weer fris aan de slag!

Is een eigen beauty salon ook jouw droom? Volg dan een van onze volwaardige vakopleidingen, zoals de Opleiding Schoonheidsspecialiste, de Opleiding Allround Kapper of de Opleiding Nagelstyliste

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie