• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor het verminderen van eczeem

8 november 2017 | Schoonheidszorg
Tips voor het verminderen van eczeem

Eczeem is een vervelende huidaandoening en kan voor grote ongemakken zorgen. Niet alleen ontsiert het je huid met rode vlekken, bultjes, blaasjes of schilfers, het kan ook verschrikkelijk jeuken en pijnlijk zijn. Maar wat is eczeem eigenlijk? Kan een zalfje of crème het probleem oplossen? Wat kan de schoonheidsspecialiste voor je betekenen? We geven in dit artikel antwoord op deze vragen en we geven je enkele tips voor het verminderen van eczeem.

‘Gaten’ in de huidbarrière

Er bestaan diverse soorten eczeem. In dit artikel focussen we ons op atopisch eczeem (constitutioneel eczeem). Mensen met deze vorm van eczeem hebben daar hun leven lang last van. De oorzaak wordt toegeschreven aan een combinatie van genetische, immunologische factoren en omgevingsfactoren. Het punt is dat er als het ware ‘gaten’ in de huidbarrière ontstaan, die ons lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf. De huid mist een aantal essentiële stofjes, zoals fillagrin en claudin-1. Door deze verstoringen in de huidbarrière kunnen irriterende stoffen en bacteriën gemakkelijker de huid binnendringen en voor ontstekingen zorgen. Ook is het voor de huid lastiger om vocht vast te houden.

Raadpleeg een arts

Wanneer je vermoedt dat je last hebt van eczeem, raden we je aan om eerst een arts te raadplegen, bijvoorbeeld je huisarts of een dermatoloog. Een arts kan onderzoeken of er sprake is van eczeem en kan bepalen wat voor jou de beste behandelwijze is. Vaak schrijft een arts een corticosteroïdencrème of -zalf voor om de ontsteking tegen te gaan en om de jeuk te verminderen. Deze crème mag je maar gedurende een korte tijd gebruiken, omdat er bij langdurig gebruik (maanden of jaren) vervelende bijwerkingen kunnen optreden, zoals een dunnere huid, een gevoeligere huid, kleine rode vaatverwijdingen en het stimuleren van de haargroei. Bij langdurig gebruik kan het effect van de zalf of crème ook afnemen.

Wat kan een schoonheidsspecialiste voor je betekenen?

Een goede huidverzorging is bij eczeem extra belangrijk. Door de huid in een zo goed mogelijke conditie te houden, zal het eczeem minder snel actief worden en hoef je ook minder lang corticosteroïdencrème of -zalf te gebruiken. De behandelingen van de schoonheidsspecialiste zijn gericht op een zeer milde reiniging van je huid en op het versterken van je huidbarrière.

Ook kan je schoonheidsspecialiste adviezen geven voor producten die jouw huid niet irriteren. Je kunt de huidbarrière ondersteunen door zeker twee keer per dag een barrière herstellende crème aan te brengen. Dit zorgt voor een beschermlaagje op je huid, dat bacteriën weert, beschermt tegen irriterende stoffen en de vochtbalans van de huid op peil houdt. Er zijn speciale crèmes met ingrediënten als hyaluronzuur die water aantrekken en vasthouden en zo je huid extra ondersteunen. Lees alles over huidverzorging in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste!

Tips voor het verminderen van eczeem

Daarnaast zijn er heel wat maatregelen die je in je dagelijkse leven kunt nemen voor het verminderen van eczeem. We hebben deze maatregelen hier voor je op een rij gezet:

 • Houd de luchtvochtigheid in huis in de gaten
  Een lage luchtvochtigheid droogt de huid uit, zorg daarom zeker in de winter dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Dat kun je bijvoorbeeld doen door bakjes water op de verwarming te zetten of door een speciaal apparaat aan te schaffen dat voor een goede luchtvochtigheid in huis zorgt.
 • Warmte en zweten
  Vooral warmte en zweten, bijvoorbeeld tijdens het sporten, kunnen eczeem verergeren. Toch is dit geen excuus om niet te sporten. Wat je kunt doen om het eczeem te verminderen is om direct na het sporten of als je bezweet bent je huid af te koelen met een lauwe douche.
 • Niet te lang en te heet douchen
  Te lang en te heet douchen droogt je huid uit. Hierdoor wordt het natuurlijke beschermlaagje van je huid snel opgelost. Heb je last van eczeem, dan betekent dit meteen ellende! Douche daarom zo min mogelijk en met lauwwarm water.
 • Milde reiniging, geen zeep!
  Reinig de huid alleen wanneer nodig en altijd met een milde reiniger, maar nooit met zeep. Gebruik lauwwarm water. Het is vervolgens ook belangrijk om direct na het reinigen de huid te hydrateren met een geschikte crème. Het beste doe je dit als de huid nog een beetje vochtig is. Meer weten over gelaatsverzorging? Bekijk dan hier onze Cursus Gelaatsverzorging.
 • Parfumvrij wasmiddel
  Het is ook een aanrader om je kleding te wassen met parfumvrij wasmiddel en wasverzachter. Gebruik verder ook zo min mogelijk wasmiddel en zorg dat je een goed spoelprogramma gebruikt. Achtergebleven wasmiddelen in kleding kunnen de huid irriteren en uitdrogen, waardoor eczeem kan verergeren. Extra tip: katoenen en zijden kledingstukken zijn zachter voor de huid dan kleding van wol en synthetische stoffen. Voor de eczeemhuid kunnen deze details het verschil maken.

Zou je graag andere mensen willen helpen met hun uiterlijk en gezondheid? Neem dan hier eens een kijkje in ons volledige aanbod aan Schoonheidszorg Opleidingen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie