• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor buiten sporten en blessures voorkomen

11 maart 2024 | Massage & Therapieën
Tips voor buiten sporten en blessures voorkomen

De lente is in zicht! Krijg je daar ook goede zin van? Mogelijk inspireert de opbloeiende natuur en het zonnetje je ook om buiten te gaan sporten. Of je nu gaat hardlopen in het park, fietsen door de natuur of een potje voetballen met vrienden, buiten sporten heeft talloze voordelen voor lichaam en geest. Het is wel belangrijk om alert te zijn op blessures die op de loer liggen, zodat je optimaal geniet van deze outdoor activiteiten. Lees daarom hier meer over buiten sporten en blessures voorkomen. Heb je interesse in sport en welzijn, dan is een opleiding sportmassage van Wellness Academie een uitstekende match! Lees hier gauw meer!

Buiten sporten en veelvoorkomende blessures

Ga je buiten sporten, dan is het belangrijk om alert te zijn op veelvoorkomende blessures die kunnen optreden. Deze omvatten spierverrekkingen, peesontstekingen, verstuikingen en zelfs botbreuken. Deze blessures kunnen optreden als gevolg van overbelasting, gebrek aan warming-up, slechte techniek of onvoldoende herstel. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om het risico op blessures te verminderen en jezelf te beschermen tijdens het sporten in de buitenlucht. Laat de lente maar komen!

Tips om veilig te sporten in de buitenlucht!

Voordat je naar buiten gaat om te sporten, is het belangrijk om een goede warming-up te doen. Denk daarbij aan dynamische stretches en lichte cardio-oefeningen. Deze oefeningen helpen je om je spieren voor te bereiden op de activiteit die komen gaat. Daardoor verklein je het risico op letsel. Bovendien is het essentieel om de juiste kleding en schoenen te dragen, die geschikt zijn voor je sport en de weersomstandigheden. Denk daarbij onder meer aan ademende kleding en schoenen die goede ondersteuning en demping bieden. Een andere nuttige tip is om regelmatig een massage te ondergaan als onderdeel van je trainingsroutine.

Hoe helpt massage om blessures te voorkomen?

Een massage ondergaan is een goede manier om spanningen in de spieren te verminderen. Daarbij stimuleert massage de doorbloeding en het versnelt eveneens het herstelproces na het sporten. In onze cursus sportmassage leer je dan ook om diverse soorten sportmassages te geven, waaronder massages die voorbereiden op inspanning en massages die gericht zijn op het herstel na het sporten. Dankzij de sportmassages zijn je spieren in een betere conditie, waardoor je blessures kunt voorkomen. Vaak krijgen we de vraag wat nu precies het verschil is tussen de klassieke Zweedse massages, zoals je die leert in onze cursus ontspanningsmassage, en sportmassage. Daarom zetten we hieronder de kenmerken uiteen van sportmassage.

Kenmerken van sportmassage

We zetten hier enkele kenmerken van sportmassage op een rij:

 • Gericht op specifieke spiergroepen
  Sportmassage richt zich op de spiergroepen die voor jouw sport het meeste worden aangesproken. Door vooral spanningen in deze spieren te verlichten, kun je blessures voorkomen. De ontspanningsmassage is doorgaans een complete en mildere lichaamsmassage.
 • Diepere druk
  In vergelijking met ontspanningsmassage wordt sportmassage uitgevoerd met een stevigere druk. Dit helpt bij het losmaken van knopen, het verminderen van spierspanning en het bevorderen van de doorbloeding.
 • Toepassen van dynamische technieken
  Sportmassage omvat in tegenstelling tot de ontspanningsmassage vaak ook dynamische technieken, zoals stretchen en de mobilisatie van gewrichten, om de flexibiliteit te verbeteren en het risico op blessures te verminderen.
 • Gebruik van massagetools
  Een goede manier om sportmassages nog efficiënter te maken, is het gebruik van massagetools, denk onder meer aan foam rollers. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de massage gun. Daar leren we je graag meer over in onze cursus massage gun (percussie massage).

Wil je zelf alles leren over sportmassage? Mis dan niet onze opleiding sportmasseur! Hierin leer je ook EHBO bij sportongelukken en taping technieken.

Buiten sporten en blessures voorkomen met massage

Tijdens het buiten sporten is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid, blessures en verminderde prestaties. Neem voldoende rust tussen trainingssessies en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Vergeet niet om na het sporten een goede cooling-down te doen en voldoende te hydrateren. Naast de sportmassage die we hierboven hebben uitgelicht, zijn er nog meer interessante massagebehandelingen, waarmee je sporters kunt ondersteunen. Zo kun je bij Wellness Academie ook een cursus triggerpoint massage, een cursus hot stone massage of een cursus cupping volgen. Met deze kennis en vaardigheden kun je anderen helpen om optimaal te genieten van (buiten) sporten en blessures te voorkomen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie