Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Veelgestelde vragen over triggerpoint massage

20 juli 2015
Veelgestelde vragen over triggerpoint massage

Eén van de populaire massagecursussen van de Wellness Academie is de triggerpoint massage. Heb je al ooit van deze massagevorm gehoord? Binnenkort start er weer een nieuwe cursus. Is het misschien iets voor jou om deze massage te leren geven? Ontdek het hier. We geven je antwoord op veelgestelde vragen over deze bijzondere massagebehandeling.

Wat is triggerpoint massage?

Triggerpoint massage wordt ook wel myofasciale therapie genoemd. Met ‘myo’ wordt spierweefsel bedoeld en met ‘fascia’ wordt bindweefsel bedoeld, oftewel het membraan dat spieren omhult en van elkaar scheidt. In de spieren en in het bindweefsel van de spieren kunnen verhardingen verstaan, die we triggerpoints noemen. De verhardingen kunnen zogeheten referred pain veroorzaken. Andere benamingen voor deze pijn zijn ‘weerpijn’ en ‘uitstralende pijn’. Dit betekent dat een triggerpoint op een bepaalde plek in een spier in een ander gebied pijn kan veroorzaken.

Waardoor ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. Een bekende oorzaak is overbelasting door dag in dag uit repetitieve bewegingen uit te voeren (typen, gebruik van de muis van de computer, tuinieren, lopende band werk etc.). Ook het voortdurend zwaar tillen, bijvoorbeeld van baby’s of koffers of bedlegerige patiënten opheffen, kan triggerpoints veroorzaken. Verder kan een slechte lichaamshouding of een sedentaire levensstijl de oorzaak zijn. Een andere oorzaak zijn gespannen spieren door stress. Direct letsel via een klap of stoot door een sportblessure of een ongeluk kan eveneens dit probleem in de hand werken.

Is deze massage pijnlijk voor de ontvanger?

Over het algemeen wordt de pijn, die de ontvanger voelt tijdens het behandelen van de gevoelige triggerpoints, omschreven als ‘goede pijn’ die draaglijk is en fijn aanvoelt. Uiteindelijk zal het de ontvanger namelijk verlichting brengen. Als massagetherapeut is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de behandeling prettig blijft aanvoelen. Vraag je klant om een seintje te geven als de behandeling te pijnlijk is. Bij iedereen ligt de pijngrens namelijk anders. Ook kan de pijn per lichaamsdeel verschillen. Na een aantal behandelingen zal de ontvanger minder pijn voelen; een signaal dat de triggerpoint massage effect heeft.

Hoe zorg je ervoor dat de massage zo veel mogelijk effect heeft?

Als triggerpoint massagetherapeut kun je naast het geven van triggerpoint massages je klant ook helpen om van zijn of haar pijnklachten af te komen door de juiste adviezen te geven. Adviseer je klanten over welke maatregelen ze kunnen nemen om de pijnklachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen. Denk hierbij aan adviezen op het gebied van lichaamshouding, ergonomie, slaapritme en voeding. Ook kun je je klanten verschillende zelfhulptechnieken aanleren die ze kunnen toepassen als ze weer last krijgen.

Schrijf je in voor de cursus triggerpoint massage!

De cursus triggerpoint massage is voor iedereen toegankelijk met enige ervaring met massage. De cursus is ideaal als bijscholing voor beginnende of ervaren massagetherapeuten. Let op de plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je op tijd in voor de cursus triggerpoint massage!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie