Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarom striae helemaal niet erg zijn!

9 juni 2016
Waarom striae helemaal niet erg zijn!

Wanneer je op internet op zoek gaat naar informatie over striae vind je in de zoekmachines meestal koppen als: ‘Hoe kom ik af van mijn striae?’ Er wordt soms gedaan alsof het een groot beautyprobleem is. Maar zijn striae echt zo erg? Wat zijn striae precies? En waarom vertellen we je hier dat striae eigenlijk helemaal niet zo erg zijn?

Wat zijn striae?

Een andere benaming voor striae zijn huidstriemen of huidstrepen. Ze ontstaan wanneer je lichaam snel in omvang toeneemt en je huid gaat uitrekken. Daarnaast kunnen ook hormonale veranderingen hierbij een rol spelen. Doordat de huid in korte tijd sterk oprekt, is de huid niet in staat om genoeg collageen en elastine aan te maken om stevig en soepel te blijven. Het onderhuids bindweefsel scheurt en er ontstaan paarsrode strepen, omdat de bloedvaatjes in de huid uitzetten en beter zichtbaar zijn. De rode kleur verdwijnt na een tijdje. Er blijven dan blekere lijntjes achter. De huidstriemen kunnen enkele centimeters lang zijn en enkele millimeters breed.

Wie krijgt striae?

Op de eerste plaats worden huidstriemen geassocieerd met zwangere vrouwen. Veel zwangere vrouwen zullen in meer of mindere mate huidstriemen krijgen. Maar niet alle zwangere vrouwen, zoals veel mensen denken. Het wel of niet krijgen van striae is ook deels erfelijk bepaald. Maar er zijn nog meer situaties waarin huidstriemen kunnen ontstaan. Ook meisjes in de puberteit kunnen ermee te maken krijgen. Andere situaties waarin huidstriemen kunnen ontstaan is bij een sterke toename van het gewicht (obesitas) en bij mensen die aan bodybuilding doen. Ja, ze kunnen dus ook voorkomen bij mannen!

Hoe kom je van striae af?

Niet! Ja, ze zullen na verloop van tijd wel verminderen, maar helemaal verdwijnen doen ze niet. De bloedvaatjes die door de huid zichtbaar worden en voor de rode en paarsrode strepen zorgen, zullen na verloop van tijd weer vervagen, omdat de bloedvaatjes weer gaan vernauwen. Er zullen echter wel altijd wat bleke lijntjes achterblijven. Ga dus geen geld uitgeven aan dure wondermiddeltjes en behandelingen die beloven dat ze je van je striae afhelpen. Dit zijn leugens, want de wetenschap heeft nog steeds geen manier gevonden om ze helemaal te laten verdwijnen.

Wat kun je wel doen?

Striae helemaal voorkomen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, is niet bij iedereen mogelijk omdat het ontstaan ervan soms ook erfelijk bepaald is. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat ze minder opvallend zijn door je huid extra goed te verzorgen met crème die de collageenproductie in de huid stimuleert. Dit zijn vaak crèmes met ingrediënten als vitamine A, vitamine E, retinol, glycolzuur en essentiële oliën. Tijdens de zwangerschap wordt er wel altijd gewaarschuwd voor een te veel aan vitamine A, want dit kan schadelijk zijn voor de baby. Een schoonheidsspecialiste kan je adviseren over welke crème voor jou geschikt is. Of volg zelf een Opleiding Schoonheidsspecialiste en word een expert in huidverzorging!

Waarom striae helemaal niet erg zijn!

Dat je niet van striae af kunt komen lijkt dus slecht nieuws, maar is het echt zo erg? Een groot deel van de bevolking heeft ze! Eigenlijk zijn ze dus helemaal net zo speciaal en horen ze er gewoon bij. Gevaarlijk zijn ze ook niet. In het begin kunnen ze alleen voor een wat jeukend en branderig gevoel zorgen. Het goede nieuws is dat je geen talloze euro’s uit hoeft te geven aan wondermiddeltjes. Na verloop van tijd worden ze minder opvallend. We werden geïnspireerd voor dit artikel door onderstaande video:

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie