* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is de invloed van stress op de huid?

5 maart 2018 | Schoonheidszorg
Wat is de invloed van stress op de huid?

Alsof gebukt gaan onder een flinke lading stress al niet vervelend genoeg is, heb je in zo’n periode ook nog eens extra last van huidproblemen. Dat kan er ook nog wel bij! De stress vergroot je huidproblemen en je huidproblemen vergroten op hun beurt je stress! Hoe komt dat eigenlijk dat bij stress vaak ook huidklachten ontstaan? Wat is de invloed van stress op de huid? En vooral ook hoe kun je bij stress huidproblemen zo veel mogelijk voorkomen!

Je huid herstelt minder goed

Onze huid heeft onder meer een belangrijke beschermende functie voor ons lichaam. Het vormt de grens tussen onszelf en de buitenwereld. De huid beschermt o.a. tegen stoten en druk, tegen de schadelijke straling van de zon en het houdt vervuiling en ziekteverwekkers buiten. De huid wordt de hele dag blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf. Vervolgens gaat de huid ’s nachts aan de slag om alle schade, die door de dag heen is ontstaan, te herstellen. Maar wat als we last hebben van stress? Dan rusten we niet voldoende uit en slapen we slechter. Dat betekent dus ook dat de huid niet de kans krijgt om zich goed te herstellen, waardoor huidproblemen in de hand worden gewerkt.

Je huid is vatbaarder voor infecties

Doordat je huid bij stress minder goed kan herstellen, vermindert de natuurlijke weerstand van de huid. Daarnaast put stress je immuunsysteem uit. Het gevolg hiervan is dat je huid daardoor ook vatbaarder is voor infecties. Niet alleen door de lagere weerstand door stress ontstaan er sneller puistjes, stress zorgt ook voor een hoger cortisolgehalte. Het hormoon cortisol werkt ontstekingsreacties in de hand én het stimuleert de talgproductie, waardoor poriën sneller verstopt raken en er puistjes ontstaan. Ben je gevoelig voor acne, dan kan stress ervoor zorgen dat je hier extra veel last van hebt. Leer meer over het behandelen van acne in onze Cursus Acne Specialisatie.

Een ander veelvoorkomend probleem dat vaak komt opzetten in periodes van stress, waarin je immuunsysteem verzwakt is, is een koortslip. Dit probleem wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Om deze huidproblemen te voorkomen en op te lossen is het dus nodig om aandacht te besteden aan het verhogen van je weerstand (en het verlagen van de stress in je leven!)

Stress kan de gelaatsvorm beïnvloeden

Cortisol is opnieuw de boosdoener! Dit hormoon zorgt namelijk ook voor de afbraak van collageen in de huid. Collageen is een bouwstof dat de huid zijn stevigheid en soepelheid geeft. Door de afbraak van collageen zullen zich sneller lijntjes, rimpels en plooien gaan aftekenen in het gelaat. Daarnaast kan stress er ook toe leiden dat je bepaalde gezichtspieren overmatig spant. Je trekt je gezicht mogelijk vaker in een bezorgde of gespannen uitdrukking. Hierdoor kweek je al snel meer rimpels op je voorhoofd (fronsrimpels) en rond je ogen (kraaienpootjes).

Let tijdens stressvolle periodes er ook eens op of je misschien je kaken overmatig aanspant? Veel mensen hebben die gewoonte als ze onder spanning staan. Je wangkauwspier kan hierdoor sterker worden en je gezicht een iets vierkantere vorm geven. Een ontspannende massage kan ervoor zorgen dat je je bewuster wordt van spanningen in je lichaam, zodat je leert om je spieren op tijd te ontspannen. Lees hier meer over de Japanse Gezichtsmassage.

Stress leidt tot vochtverlies in de huid

Onderzoek heeft uitgewezen dat stress de aanmaak van hyaluronzuur kan verminderen. Voldoende hyaluronzuur is belangrijk voor een goed gehydrateerde huid, het kan gezien worden als de natuurlijke vochtreserve van de huid. Om deze reden kan je huid door stress een doffe uitstraling krijgen en droog aanvoelen. Zeker als je van nature een gevoelige huid hebt, zul je hier sneller last van hebben. Je zult dan sneller te maken krijgen met roodheid in je gezicht. Ook mensen die vaak last hebben van eczeem, kunnen hier om deze redenen in stressvolle periodes nog meer last van hebben. Het is daarom een aanrader om je huid extra goed te verzorgen met hydraterende crème met hyaluronzuur.

Wil je alles weten over huidverzorging? Voelt het als jouw roeping om mensen te laten ontspannen en om hun uitstraling te verbeteren? Dan is onze Opleiding Schoonheidsspecialiste op jouw lijf geschreven! Je kunt de opleiding schoonheidsspecialiste volgen bij al onze campussen, namelijk: in Hasselt, Gent, Antwerpen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht én binnenkort ook in Nijmegen en Apeldoorn!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie