Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is eczeem en wat kun je ertegen doen?

17 april 2023 | Schoonheidszorg
Wat is eczeem en wat kun je ertegen doen?

Bultjes, jeuk, roodheid en een schilferige huid? Dat kunnen de symptomen zijn van eczeem. Als beauty professional zul je regelmatig geconfronteerd worden met mensen met dit huidprobleem. Het komt namelijk veel voor en het kan bovendien ook bij alle leeftijden voorkomen. Maar wat is eczeem precies? En wat kun je ertegen doen? De skin experts van Wellness Academie geven hier antwoord op deze vragen.

Wat is eczeem nu eigenlijk?

Kortgezegd, is eczeem een ontstekingsreactie van de huid, die gepaard gaat met de volgende symptomen:

 • Bultjes
 • Jeuk
 • Droge, trekkerige huid
 • Roodheid
 • Schilfers

Er bestaan verschillende soorten eczeem, oftewel dermatitis. We kunnen onder meer een onderscheid maken tussen atopische dermatitis en non-atopische dermatitis.

Het verschil tussen atopische en non-atopische dermatitis

Atopische dermatitis

Deze vorm van eczeem is aangeboren. Het is een chronische variant. Het betekent dat de huid overgevoelig reageert op bepaalde invloeden. Het woord ‘atopie’ staat voor ‘de neiging om allergisch te reageren’. Ook stress en hormonen kunnen dit huidprobleem triggeren.

Non-atopische dermatitis

Een andere benaming voor deze vorm van eczeem is contacteczeem. In dit geval is iemand overgevoelig voor een specifieke stof. Denk daarbij aan cosmetica, textiel van kleding, zeep, parfum, dieren of bijvoorbeeld nikkel in juwelen. Daarnaast kunnen ook factoren, zoals water, warmte en de zon eczeem uitlokken.

Eczeem kan een grote impact hebben op psychisch en sociaal vlak. Lees daarom ook eens ons blog over eczeem en make-up.

Eczeem herkennen is nog best lastig

Als schoonheidsspecialiste is het soms nog best lastig om eczeem te herkennen. Naast het bovengenoemde onderscheid in eczeem, bestaan er ook nog andere vormen van eczeem.

Een van de veelvoorkomende soorten is seborrhoïsch eczeem. Deze aandoening wordt veroorzaakt doordat de talgsamenstelling uit balans is. Hierdoor ontstaan er ontstekingen. Dit komt veel voor rond de mond. Dit noemen we ook wel clownseczeem. Dan kennen we ook nog zwemmerseczeem, oftewel voetschimmel.

Daarnaast wordt eczeem ook vaak verward met psoriasis, omdat beide huidproblemen veel overeenkomsten hebben. Een verschil met psoriasis is echter dat de plaques van eczeem dunner en minder duidelijk begrensd zijn. Ook is eczeem minder schilferig dan psoriasis. Wat het extra lastig maakt, is dat eczeem en psoriasis tegelijkertijd kunnen voorkomen.

Wil je graag alles leren over de huid, gelaatsverzorging en lichaamsverzorging? Bekijk dan hier onze opleiding schoonheidsspecialist.

Stuur je klant door naar een arts

Stuur een klant met een huidaandoening altijd door naar een arts. Alleen een arts of een dermatoloog kan de juiste diagnose stellen en dus de beste behandeling voorstellen. In sommige gevallen is het nodig om een corticosteroïdzalf te gebruiken. Dit mag alleen door een arts voorgeschreven worden. Is de huid erg aangedaan en geïnfecteerd? Dan kan er een antibioticazalf nodig zijn. Na de juiste diagnose en behandeling door een arts, kun je als schoonheidsspecialist daarna wel de gekalmeerde huid helpen met een aangepaste huidverzorging om de huid in balans te houden. Ook kun je bij milde eczeemklachten je klant adviezen meegeven over huidverzorging.

Tips om eczeem te voorkomen en te verminderen

Als schoonheidsspecialist is het belangrijk om de huid te verzorgen met hele milde behandelingen en producten. Daarnaast zijn er diverse adviezen, die je je klant mee kunt geven:

Niet te lang en te heet baden/douchen

Warm water zorgt ervoor dat het natuurlijke beschermlaagje (vetlaagje) van de huid verdwijnt, waardoor de huid nog gevoeliger en droger wordt en men dus sneller last krijgt van eczeem.

Milde producten

Gebruik milde reinigingsproducten en shampoo met een lage pH-waarde (5,5-6,5) en zonder kleur- en geurstoffen.

Verzorg de huid met vette crèmes

Mensen met eczeem hebben een drogere huid. Daarom is het belangrijk om het tekort aan vet aan te vullen met vette crèmes. Denk aan crèmes die bestaan uit olie en water. Ingrediënten als paraffine en zonnebloemolie zijn een aanrader. Tip: gebruik na het douchen een spray (bijvoorbeeld een plantenspuit) met water met enkele druppels olie. Vervolgens breng je daaroverheen een vette crème aan.

Zinkolie

Bij nat eczeem kan zinkolie snel verlichting bieden. Zinkoxide beschermt de huid, droogt de huid bij nat eczeem uit en kan de jeuk verzachten.

De invloed van stress en voeding

Stress is een factor, die eczeem aanzienlijk kan verergeren. Het is echter niet altijd gemakkelijk om stress te voorkomen. Je kunt je klanten wel extra laten ontspannen door bijvoorbeeld in je salon ook ontspanningsmassages aan te bieden. Bekijk hier onze cursus ontspanningsmassage. Daarnaast kan eczeem in sommige gevallen ook door bepaalde voedingsmiddelen veroorzaakt worden, waaronder door zuivelproducten, sojaproducten, pinda’s, noten, tarwe, citrusvruchten, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, geurstoffen en alcohol. In onze opleiding skin expert leer je onder meer veel over de huid ondersteunen met de juiste voeding en supplementen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het helpen van mensen met huidproblemen in je salon? Mis dan niet onze opleiding skin expert. Hierin leer je meer over huidproblemen, zoals eczeem, psoriasis, acne, couperose en rosacea. Je leert wat jouw rol als schoonheidsspecialiste hierin kan zijn en ook waar jouw grenzen liggen, zodat je jouw klanten optimaal van dienst kunt zijn!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie