* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is het doel van bindweefselmassage?

19 november 2021 | Massage & Therapieën
Wat is het doel van bindweefselmassage?

Als we het over ontspanningsmassage hebben, is het doel overduidelijk. Er bestaan echter nog veel andere soorten massages. Neem eens een kijkje in ons aanbod aan massagecursussen. Hier vind je massages, die hun oorsprong vinden over de hele wereld. Elke massage beschikt over zijn eigen technieken en elke soort massage heeft zijn eigen doel. Een van de bijzondere massagecursussen, die we bij Wellness Academie aanbieden, is de Cursus Bindweefselmassage. Wil je daar graag meer over weten? We vertellen je hier alvast meer over het doel van bindweefselmassage.

Massage gericht op het bindweefsel

De naam van de cursus zegt het al; deze behandeling richt zich op het bindweefsel. Dat is een andere benadering, dan bij veel andere soorten massages. Veel andere westerse massagevormen behandelen op de eerste plaats de spieren. Ze helpen de spieren om beter te ontspannen, om knopen weg te masseren, om de spieren voor te bereiden op inspanning of juist om ze te ondersteunen bij herstel na inspanning. Bekijk daarvoor onder meer onze Opleiding Massagetherapeut en de Opleiding Sportmasseur. Om de bindweefselmassage goed te begrijpen, is het uiteraard allereerst belangrijk om te weten wat bindweefsel nu eigenlijk precies is en wat de functie hiervan is.

Bindweefsel, wat is dat eigenlijk?

Bindweefsel is een rekbaar, maar toch stevig weefsel. Het komt in het hele lichaam voor als een netwerk om botten, spieren en organen op hun plaats te houden. Denk hierbij ook aan pezen, gewrichtsbanden en het weefsel rond de organen en tussen de spieren. Een belangrijk element van bindweefsel is vocht, want de diverse weefsels moeten wel soepel langs elkaar heen kunnen wrijven. Doordat het door heel het lichaam voorkomt, is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat het bindweefsel in optimale conditie is. Het moet zowel veerkrachtig als voldoende stevig zijn.

Hoe houd je bindweefsel in conditie?

Bindweefsel past zich heel flexibel aan de omstandigheden aan. Het is een behoorlijk sterk weefsel en wordt beïnvloed door trekkrachten. Bij een actieve levensstijl waarbij iemand veel beweegt en sport, wordt het weefsel belast en zal het toenemen en ook sterker worden. Zo zien we bij fanatieke hardlopers bijvoorbeeld een sterke en stugge iliotibiale band aan de buitenkant van de dij, die van de heup tot aan de knie loopt. Bij mensen die door ziekte niet kunnen lopen, is deze juist heel slap en zwak. Je kunt het bindweefsel in goede conditie houden door regelmatig te bewegen en door bij voorkeur de soort inspanning af te wisselen. Bovendien kan een diepe bindweefselmassage daarbij ondersteuning bieden. Nu je weet wat bindweefsel is en waar het belangrijk voor is, is het ook gemakkelijk om het doel van bindweefselmassage te begrijpen.

Het doel van bindweefselmassage

In onze cursus bindweefselmassage leer je een variatie aan technieken, waarmee je op het bindweefsel kunt inwerken om het soepel en veerkrachtig te houden. Het gaat vaak om diepe massagegrepen, die met de juiste druk uitgevoerd moeten worden. Het mag geen pijn doen, maar ze moeten wel stevig genoeg zijn om effect te hebben. Je leert niet alleen werken met je handen en vingers, maar ook met je vuisten, knokkels, onderarmen en ellebogen. Het is essentieel om steeds goed met de klant te communiceren, zodat de massage doeltreffend zal zijn en tegelijkertijd aangenaam aanvoelt. Met een bindweefselmassage kun je o.a. de volgende resultaten bereiken:

 • Spanningen in het lichaam losmaken
 • Geestelijke spanningen vrij laten komen
 • Klant ervaart meer bewegingsvrijheid
 • Soepeler lichaam en vergrote mobiliteit

Meer weten? Schrijf je hier in voor onze Cursus Bindweefselmassage!

Onze cursus bindweefselmassage is een intensieve 2-daagse cursus, die wordt gegeven door een inspirerende docent. Je leert meer over de achtergrond van deze massagevorm, de nodige theorie en het doel van bindweefselmassage. Het grootste deel van de lessen bestaat echter uit praktijkoefening. Alleen door veel te oefenen ben je de technieken snel meester. Ga jij deze uitdaging aan, zodat je straks nog meer mensen kunt helpen om beter te bewegen, hun mobiliteit te vergroten en om ze te helpen om spanningen los te laten? Schrijf je dan hier in voor onze Cursus Bindweefselmassage!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie