• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat is het verschil tussen dag- en nachtcrème?

27 januari 2016
Wat is het verschil tussen dag- en nachtcrème?

Dat er verschil bestaat tussen dag- en nachtcrème is totale onzin. Er is ook geen speciale oogcrème nodig. Dit beweerde Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie, in een interview in het Nederlandse dagblad De Volkskrant. Hiermee veroorzaakte ze behoorlijk wat heisa binnen de schoonheidsbranche. Veel beauty professionals vonden dat Ultee hiermee nogal kort door de bocht ging.

Geen verschil in ingrediënten dag- en nachtcrème

Jetske Ultee zegt dat er geen verschil bestaat tussen dag- en nachtcrème en oogcrème. Het enige verschil is volgens haar de verpakking. In het interview zegt ze: “Als ik de ingrediëntenlijsten van een crème bekijk, kan ik niet zien of het een dag- of nachtcrème is”. Daarnaast beweert ze ook: “De huid heeft in de nacht geen andere ingrediënten nodig dan overdag. Je kunt dus precies hetzelfde op je gezicht smeren en ook onder je ogen. Dat scheelt een hoop geld.” Wel voegt ze eraan toe dat in tegenstelling tot in nachtcrèmes in dagcrèmes soms een UV-filter zit.

Wel verschil in textuur, geur en samenstelling

De beweringen van Jetske Ultee over dag- en nachtcrème leverden heel wat ophef op binnen de schoonheidsbranche. Professionals binnen de schoonheidsbranche en producenten van cosmetica zijn van mening dat de beweringen van Jetske Ultee wel wat verfijnd mogen worden. Ze wijzen erop dat Ultee alleen naar de werkzame ingrediënten in de dag- en nachtcrèmes kijkt, terwijl ook de textuur, de geur en de samenstelling heel belangrijk zijn en het verschil kunnen maken.

Nederlandse Cosmetica Vereniging

De Nederlandse Cosmetica Vereniging voelde zich naar aanleiding van het interview in de Volkskrant geroepen om op hun website uitgebreid in te gaan op wat het verschil tussen dag- en nachtcrème en oogcrème is. We hebben hun opmerkingen hier kort samengevat:

Dagcrème
Een dagcrème is bedoeld om de huid te helpen vocht vast te houden en door de dag heen te beschermen tegen UV-straling, wind en kou. Dagcrèmes bevatten in tegenstelling tot nachtcrèmes vaak UV-filters, pigmenten en lichtreflecterende deeltjes. Verder zijn dagcrèmes zo samengesteld dat ze snel in de huid trekken en dat er gemakkelijk make-up over aan te brengen is.

Nachtcrème
Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging voelt een nachtcrème vetter aan dan een dagcrème en heeft een rijkere textuur. Daarmee is de crème beter in staat om het herstellende vermogen van de huid te stimuleren. Daarnaast beschikken nachtcrèmes naast voedende ingrediënten ook vaak over actieve werkstoffen, zoals retinol of vitamine C.

Oogcrèmes
Omdat de huid rond de ogen veel fijner is dan in de rest van het gezicht zijn oogcrèmes hier speciaal op afgestemd. Zo bevat een oogcrème meestal minder parfum en andere ingrediënten die de ogen kunnen irriteren. Een andere belangrijke eigenschap van oogcrème is dat het gemakkelijker uit te smeren is en niet uitloopt. Wil je alles weten over gelaatsverzorging? Schrijf je hier in voor onze Cursus Gelaatsverzorging!

Conclusie

Hoewel er in dag-, nacht- en oogcrèmes veel van dezelfde ingrediënten worden gebruikt, kan er wel verschil bestaan in textuur, geur en samenstelling. Met dezelfde ingrediënten kunnen daarom verschillende producten worden gemaakt met een andere uitwerking. Als visagiste of schoonheidsspecialiste kies je het product dat het beste is afgestemd op de huid van de klant of dat het beste voldoet aan de wensen van de klant. De een houdt bijvoorbeeld van een crème met een rijke textuur, de ander vindt een crème met een hele lichte structuur weer prettiger. Is schoonheidsspecialiste worden misschien iets voor jou? Lees hier meer over onze Opleiding Schoonheidsspecialiste!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie