* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welke zonnebrandcrème kopen? Voorkom een miskoop!

13 juni 2017 | Schoonheidszorg
Welke zonnebrandcrème kopen? Voorkom een miskoop!

Nu de zon vaker schijnt, is het belangrijk om extra aandacht te hebben voor het beschermen van je huid. Misschien staat er een vakantie op de planning naar een zonovergoten oord? Dan mag een goede zonnebrandcrème zeker niet ontbreken. Maar welke zonnebrandcrème kopen? De schappen staan vol met talloze merken, crèmes met diverse beschermingsfactoren en uiteenlopende prijzen. Is de duurste de beste? Of is die goedkope zonnebrandcrème van het huismerk ook prima? 

Zonbescherming kort uitgelegd

Het is heerlijk om ontspannen in de zon te liggen; aan het strand, bij het zwembad of simpelweg in je eigen achtertuin. Ook dat mooie bruine kleurtje is welkom. Maar de zon kan ook veel schade aan de huid veroorzaken, zoals verbranding, ongewenste pigmentvlekken en huidkanker. De zon straalt drie soorten uv-straling uit, die we hieronder kort toelichten:

 • UVA-stralen
  Ze vormen 95% van de uv-stralen die de aarde bereiken. Het venijnige aan deze stralen, is dat ze de huid niet snel verbranden en dat je dus geen pijn voelt. Hierdoor dacht men lange tijd dat ze geen kwaad konden. Ze dringen echter diep door in de huid en kunnen schade aanrichten; huidveroudering, pigmentstoornissen en huidkanker. Deze stralen gaan gewoon door glas heen.
 • UVB-stralen
  5% van de uv-stralen die de aarde bereikt zijn UVB-stralen. Ze worden wel tegengehouden door wolken en glas. UVB-stralen zorgen voor het bruin worden van de huid en kunnen tot verbranding leiden. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het ontstaan van allergische reacties en huidkanker.
 • UVC-stralen
  Deze stralen bereiken de aarde niet, ze worden tegengehouden door de ozonlaag.

Het is dus belangrijk om altijd een zonnebrandcrème te kopen die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Meer weten over een goede huidverzorging? Wil je professional worden binnen de beauty branche? Bekijk dan hier eens onze Opleiding Schoonheidsspecialiste.

Dure merken zonnebrand links laten liggen?

Het Belgische Test Aankoop testte enkele jaren geleden een aantal merken zonnebrandcrème. Uit deze test bleek toen dat de goedkope zonnebrandcrème van Kruidvat de beste keus was. Ook enkele andere goedkope huismerken van onder andere de Hema werden aangeraden. Enkele dure en luxe merken, waaronder Clinique en Clarins, werden juist afgeraden. Ook de Nederlandse Consumentenbond voerde een gelijksoortige test uit met dezelfde conclusies. Nu in 2017 blijkt de nieuwe goedkope Kruidvat zonnebrandcrème teleur te stellen en natuurlijk zijn ook niet alle dure merken een desillusie.

Zonnebrandcrèmes doen niet wat ze beloven

Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de Europrofit zonnebrandcrème niet doet wat het belooft. Dit is overigens een andere crème dan de goedkope crème de een aantal jaar geleden werd getest en die wel werd aangeraden. De Consumentenbond zegt dat de nieuwe zonnebrandcrèmes van Kruidvat een lagere bescherming bieden, dan dat ze beloven. De crèmes met een beschermingsfactor (SPF) 30, bieden eigenlijk maar een bescherming van SPF 20. Kruidvat heeft aangegeven dat ze dit gaan onderzoeken. Ook enkele duurdere merken blijken niet te doen wat ze beloven. De factor 30 van Clarins is in werkelijkheid maar een factor 15 en de factor 30 van Clinique biedt maar slechts een bescherming van factor 10. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Als beste uit de test!

Aan de andere kant bleek uit de test van de Consumentenbond dat er ook zonnebrandcrèmes zijn die juist beter beschermen, dan dat ze aangeven. Dat gaat op voor de crèmes van Garnier, Hema en La Roche-Posay. Op de verpakking staat dat ze een bescherming geven van factor 30, maar in werkelijkheid bieden ze de bescherming van factor 50. De nieuwe zonnebrandcrème van Ambre Solair van Garnier met karitéboter kwam als beste uit de test. Voor deze test werden proefpersonen gebruikt met diverse huidtypen. Er werd steeds een gelijke hoeveelheid zonnebrandcrème op dezelfde grootte oppervlakte op de huid aangebracht. Daarna werd er gekeken na hoeveel tijd de huid rood werd door staling. Per product werden er 16 metingen uitgevoerd.

Meer weten over werken binnen de boeiende beauty branche? Hier vind je meer informatie over al onze Beauty Opleidingen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie