• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wereld Waterdag: het belang van water voor ons welzijn!

22 maart 2024
Wereld Waterdag: het belang van water voor ons welzijn!

Op 22 maart vieren we wereldwijd de kostbare bron die onmisbaar is voor al het leven op onze planeet: water! Wereld Waterdag is in het leven geroepen om het belang van water extra te benadrukken. Hoe ga jij om met water in je dagelijkse leven? Bij Wellness Academie, waar al onze opleidingen draaien om welzijn, schoonheid en een gezonde levensstijl, weten we als geen ander hoe essentieel water is. Daarom staan we vandaag extra stil bij de rol van water binnen de wellness en beauty branche!

Water is van essentieel belang voor een gezonde huid

Uiteraard is water essentieel voor onze algehele gezondheid. Maar als er ergens de nadruk op ligt in onze beauty opleidingen, dan is het wel hoe belangrijk water is voor een gezonde huid. Wist je al dat onze huid het grootste orgaan van ons lichaam is? Het heeft voortdurend vocht nodig om soepel en elastisch te blijven. Als je niet genoeg water drinkt, dan kan je huid droog, dof en zelfs gevoelig worden. Water helpt om voedingsstoffen naar de huidcellen te transporteren en om afvalstoffen af te voeren. Bovendien kan een goede hydratatie helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Wanneer onze huid goed gehydrateerd is, ziet deze er voller en gladder uit, waardoor tekenen van veroudering minder zichtbaar worden. Leer alles over een adequate huidverzorging in onze cursus gelaatsverzorging.

Hoeveel water per dag drinken is gezond?

Voldoende water drinken in combinatie met de juiste huidbehandelingen en verzorgingsproducten, resulteert in een gezonde en stralende huid! De algemene richtlijn voor een volwassene is om tussen de 1,5 en 2 liter water per dag te drinken. Hierbij moet je wel rekening houden met factoren als lichaamsgewicht, fysieke inspanning en temperatuur. In sommige situaties is het nodig om iets meer water te drinken. Luister bovenal goed naar je lichaam! Wil je alles weten over huidverzorging en mensen laten stralen met een mooie, frisse huid? Neem dan een kijkje bij onze opleiding schoonheidsspecialiste of de opleiding skin expert.

De huid hydrateren: hoe doe je dat?

Het hydrateren van de huid gebeurt op de eerste plaats van binnenuit, door water te drinken. Echter, moet de huid wel in optimale conditie zijn om het vocht goed vast te houden. Dit gebeurt in de buitenste huidlaag. Daarvoor is het belangrijk om de huid van buitenaf goed te verzorgen om deze beschermende barrière intact te houden. We geven hier enkele tips:

 • Gebruik hydraterende huidverzorgingsproducten
  Kies voor crèmes, lotions of serums die ingrediënten bevatten, zoals hyaluronzuur, glycerine of ceramiden, die helpen om vocht in de huid vast te houden.
 • Bescherm je huid tegen uitdroging
  Vermijd langdurige blootstelling aan warm water tijdens het douchen of baden, aangezien dit de natuurlijke oliën van je huid verwijdert. Gebruik daarnaast bij koud weer een extra hydraterende crème om je huid te beschermen tegen uitdroging door de koude wind en de lage luchtvochtigheid.
 • Pas je huidverzorgingsroutine aan je huidtype aan
  Heb je een droge huid? Dan heb je meer behoefte aan rijkere, voedende crèmes. Bij een vette huid, kun je juist beter olievrije huidproducten gebruiken.
 • Gebruik een luchtbevochtiger
  Vooral in de wintermaanden, wanneer de luchtvochtigheid laag is, kan het gebruik van een luchtbevochtiger in huis helpen om de vochtbalans van je huid te behouden.

Het belang van water tijdens sporten

Zoals we al benadrukten, is water cruciaal voor het goed functioneren van ons lichaam. In veel massagecursussen, waaronder in de cursus sportmassage, ligt de focus op sporten en de werking van onze spieren. Een goede hydratatie is hierbij essentieel. Zeker als je veel sport of fysieke inspanningen levert moet je hier extra aandacht aan besteden. Wanneer je dan niet voldoende water drinkt, kunnen je spieren sneller stijf en vermoeid raken, wat tot blessures kan leiden. Goed gehydrateerd blijven helpt om de flexibiliteit en het uithoudingsvermogen van onze spieren te behouden, waardoor we beter presteren en sneller herstellen na inspanning. Wil je een professionele massagetherapeut worden? Dan is onze cursus anatomie, pathologie en fysiologie een must! Deze cursus vormt een onderdeel van onze complete opleiding masseur en de opleiding sportmasseur.

Sta jij ook stil bij het belang van water?

Een ander cruciaal aspect, waar we op Wereld Waterdag niet aan voorbij mogen gaan, is het feit dat water steeds schaarser wordt. Het belang van waterbesparing is vandaag de dag urgenter dan ooit. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van ons waterverbruik en de impact ervan op het milieu. Ook als beauty professional of massagetherapeut is het belangrijk om hierbij stil te staan in je salon. Hoe ga jij om met water? Welke maatregelen tref jij om op je watergebruik te besparen? We geven je hier enkele tips:

 • Investeer in waterbesparende kranen
  Vervang traditionele kranen door waterbesparende modellen. Deze verlagen de waterstroom zonder afbreuk te doen aan de waterdruk, waardoor je aanzienlijk water kunt besparen.
 • Repareer lekkende kranen
  Zelfs kleine lekken kunnen op de lange termijn veel water verspillen. Repareer daarom onmiddellijk lekkende kranen, toiletten of leidingen om verspilling te voorkomen.
 • Vang regenwater op
  Plaats regentonnen onder dakgoten om regenwater op te vangen. Dit water kan worden gebruikt voor het besproeien van planten of het schoonmaken van buitenruimtes.
 • Investeer in waterbesparende apparaten
  Overweeg bij de aanschaf van nieuwe apparaten, zoals wasmachines en vaatwassers, modellen met een hoog energie- en waterzuinigheidslabel. Deze apparaten zijn ontworpen om minder water te verbruiken tijdens hun werking. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op waterrekeningen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie