• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

3 tips tegen vergrote poriën

11 augustus 2016 | Schoonheidszorg
3 tips tegen vergrote poriën

Hoe zorgvuldig je jouw gezicht ook reinigt, vergrote poriën lijken altijd weer een manier te vinden om op te duiken. Vooral de gebieden rondom de neus en het voorhoofd zijn ware probleemzones. ‘Gelukkig’ zijn daar duizenden tips, wondermiddeltjes en trucjes voor; van ijsblokjes, yoghurt, citroen en ananassap tot een scala aan extreem dure crèmes en maskers. Maar wat werkt nou echt tegen vergrote poriën?

1. Gebruik een siliconen primer

‘Verklein je poriën met deze scrub’, ‘Vergrote poriën verdwijnen binnen twee weken met deze cleanser!’; het aantal producten op de markt die zulke beloftes doen zijn indrukwekkend. Helaas. We hebben slecht nieuws; poriën die eenmaal zijn opgerekt, krijgen nooit meer hun oude vorm terug. De enige manier om vergrote poriën te behandelen is door ze minder prominent te maken. En dat is precies wat de meeste van deze producten doen. Je kunt dus beter in een goede verhullende siliconen primer investeren dan te geloven in één van de talrijke wondermiddeltjes. De primer legt een beschermlaagje over de huid waardoor vergrote poriën simpelweg minder goed zichtbaar zijn. Kies voor een primer met zo min mogelijk chemische toevoegingen en breng het aan op de vochtige huid. Eventueel kun je vervolgens, voor een nog egaler effect, een minerale foundation aanbrengen.

2. Reinig zorgvuldig en spaarzaam

Een porie is een essentieel onderdeel van de talgklier. Terwijl de talgklier talg aanmaakt, zorgt de porie ervoor dat het afgevoerd kan worden en een beschermend laagje over de huid vormt. Dit laagje is kostbaar. Het houdt de huid niet alleen soepel en vochtig, maar beschermt ook tegen infecties en de zon. Een vergrote porie is vaak een teken van een verstopping; gehinderd door afgestorven huidcellen, vuil en vet rekt de porie op om toch een uitweg te vinden voor het aangemaakte talg. Je huid regelmatig en grondig reinigen klinkt dan ook als de slimste remedie. Maar let op: te veel reinigen en te zware, vette producten gebruiken verstoort de natuurlijke beschermlaag van de huid. De talgproductie verliest hierdoor haar natuurlijke balans. Reinig de huid daarom nooit meer dan twee keer per dag en kies een mild reinigingsproduct dat in water oplosbaar is. In onze Cursus Gelaatsverzorging in Hasselt leren we je alles over hoe je op de juiste manier de gezichtshuid kunt reinigen.

3. Verwijder dode huidcellen met een exfoliant

Merk je dat je, ondanks een goede reiniging, toch verstopte poriën blijft houden? Dan is exfoliëren, het verwijderen van oude huidcellen, de beste oplossing. Je kunt dit doen met een product dat de bestanddelen glycolzuur of salicylzuur bevat. Heb je een vette en gevoelige huid? Dan kun je beter een product met een concentratie salicylzuur kiezen. Glycolzuur dringt dieper in de huid door en kan daardoor sneller irriteren. Glycolzuur is overigens wel veel beter geschikt voor de droge huid. Controleer bij de aanschaf van je product altijd of het percentage glycolzuur (meer dan 5%) of salicylzuur (meer dan 1%) voldoende is. Vermijd bovendien producten die bestanddelen als kokosnootolie of lanoline bevatten (vette stoffen) of isopropyl acid (alcoholverbinding).

Een ding is duidelijk: snelle wondermiddelen tegen vergrote poriën bestaan niet. Ook een recept van yoghurt en citroen zullen eenmaal vergrote poriën nooit kleiner maken. Het enige dat je kunt doen om verergering te voorkomen is de huid zorgvuldig te reinigen, af en toe een exfoliant te gebruiken en de verpakking van je primer goed te bestuderen op chemische stofjes.

Wil jij je verder verdiepen in gezichtsverzorging en leren hoe je voor iedere klant een passende gelaatsbehandeling kiest? Dan is de Opleiding Schoonheidsspecialiste vast iets voor jou! Je kunt deze opleiding volgen aan onze campussen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Hasselt, Antwerpen en Gent!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie