• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Hielspoor behandelen en voorkomen

3 november 2016 | Massage & Therapieën
Hielspoor behandelen en voorkomen

Bij de opleiding sportmasseur denk je al snel aan een loopbaan in de professionele sportwereld. Het bijstaan van topsporters tijdens een trainingstraject is echter zeker niet de enige taak van een sportmasseur. Ook mensen die fysiek zwaar werk verrichten kunnen veel behoefte hebben aan jouw expertise. Bijvoorbeeld om af te komen van hielspoor, een veelvoorkomende overbelastingsklacht van een pees in de voet. Wat is hielspoor precies en hoe behandel je het? Wij beantwoorden hier 4 veel gestelde vragen over hielspoor.

1. Wat is hielspoor?

Zoals meer blessures die veel voorkomen, heeft ‘hielspoor’ in de volksmond een gemakkelijk te onthouden, simpele benaming. Technisch gezien zou je de blessure echter beter een fasciitis plantaris (peesplaatonsteking) kunnen noemen. De hielspoor speelt namelijk zeker een rol bij het ontstaan van de blessure, maar vertelt niet het hele verhaal. Hoe dit zit? De hielspoor is een doornvormig benige uitstulping, die zich onder het hielbeen bevindt en ontstaat wanneer de peesplaat in de voet langdurig onder te hoge druk staat. De zeurende pijn die wordt geassocieerd met een hielspoor duidt vaak op een overbelasting of ontsteking van de peesplaat en hoeft dus niet te betekenen dat er zich al een werkelijke uitstulping heeft gevormd. Hielspoor of niet, het is een pijnlijke blessure die vooral opspeelt als iemand begint te lopen na lange tijd gezeten te hebben. Leer meer over o.a. veelvoorkomende blessures, spieren, botten en pezen in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

2. Wie lopen het meeste risico op hielspoor?

Naar mate wij ouder worden, neemt de kwaliteit van ons peesweefsel af en kunnen onze pezen minder belasting aan. Dit proces wordt versneld wanneer verzwakt peesweefsel kleine beschadigingen oploopt door langdurige belasting. Het zijn dan ook vaak oudere mensen die in hun dagelijks leven veel en langdurig staan en/of lopen, die te maken krijgen met hielspoor of het voorstadium daarvan. Het dragen van schoenen met slechte demping of het langdurig dragen van hakken kunnen de klachten in de hand spelen. Andere risicofactoren zijn het hebben van overgewicht, het hebben van verzwakte voet- en kuitspieren (bijvoorbeeld door een eerdere blessure) of overpronotatie, waarbij de voet tijdens het staan of lopen overmatig naar binnen zakt. Dat je geen topsport hoeft te beoefenen om blessures op te lopen, mag in ieder geval duidelijk zijn! In de opleiding sportmasseur bereiden we je dan ook voor op een breed werkterrein met een gevarieerd cliëntenbestand.

3. Hoe kan hielspoor behandeld worden?

In de opleiding sportmasseur leer je hoe je de overbelasting van de pees op een duurzame wijze kunt behandelen om de daadwerkelijke vorming van een hielspoor tegen te gaan. Deze behandeling bestaat doorgaans uit een combinatie van verschillende aspecten. Om de ergste pijn weg te nemen, pas je een diepe massage toe van de spier en van de fascia plantaris, de pees die hielspoor veroorzaakt. Deze krachtige massage kan op het moment zelf pijnlijk zijn, maar is nodig om afvalstoffen af te voeren. Ook een triggerpoint massage, waarbij je pijnlijke knopen in het spierweefsel wegmasseert, kan een effectieve methode zijn. Door de spieren te ontdoen van deze knopen, krijgen ze de kans om te ontspannen en te herstellen.

4. Hoe kun je hielspoor voorkomen?

Hoewel het geven van een diepe massage de pijn op effectieve wijze kan verlichten, kun je als sportmasseur nauwelijks op tegen een voortdurende overbelasting van de voet. Structurele aanpassingen zijn dan ook cruciaal om te voorkomen dat een overbelaste peesplaat de kans krijgt zich te ontwikkelen tot een daadwerkelijke hielspoor. Schoenen met een goede demping, voldoende rustmomenten en eventueel steunzolen zijn hierin belangrijk. Met spierversterkende oefeningen om de spieren in de voet, de tenen en de kuiten te trainen, zorg je er bovendien voor dat de voet meer belasting aankan.

Interesse in een carrière als sportmasseur? Schrijf je in voor onze Opleiding Sportmasseur en leer hoe je zowel topsporters als harde werkers kunt ondersteunen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 299
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
Kom eens kennismakenVolgende
infoavonden

Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.

Meer over onze infoavonden

  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie