Alle cosmetica in Europa eindelijk dierproefvrij! Of toch niet?
Gisteren nam het Europese Hof van Justitie de beslissing over een kwestie over cosmetica en dierproeven. Vele media koppen met berichten als: ‘Europa bant alle cosmetica getest op dieren’. Er zijn zelfs berichten die zeggen dat er een nieuwe wet is die alle cosmetica getest op dieren in Europa bant. Maar is deze berichtgeving wel juist?
Nieuwe wet over dierproefvrije cosmetica in Europa?
De uitspraak van het Europese Hof van Justitie gaat NIET over een nieuwe wet over cosmetica en dierproeven in Europa. De uitspraak heeft betrekking op de naleving van een wet die in 2013 werd aangenomen. We zetten kort de feiten op een rij:
Sinds 2004 is het in Europa verboden om eindproducten op dieren te testen. Dit verbod gold dus nog niet voor de grondstoffen in cosmetica. Op 11 maart 2013 werden er vervolgmaatregelen getroffen en werd het ook verboden om in de EU cosmetica te verkopen waarvan de ingrediënten op dieren zijn getest. En nu in 2016? Een nieuwe wet? Nee, daar is nog geen sprake van.
Wat betekent de uitspraak van het Europese Hof?
De uitspraak van het Europese Hof van Justitie is een reactie op drie Engelse bedrijven die nieuwe producten hebben ontwikkeld voor de Chinese markt. Voor de ingrediënten in deze producten is gebruikgemaakt van dierproeven. Nu wilden deze bedrijven de producten ook lanceren op de Europese markt. De wetgeving houdt dit tegen. Het Europese Hof van Justitie laat hiermee zien dat de wet uit 2013 wordt nageleefd. De uitspraak van het Hof luidde als volgt:
“Article 18(1)(b) of Regulation (EC) No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council of 30 November 2009 on cosmetic products must be interpreted as meaning that it may prohibit the placing on the European Union market of cosmetic products containing some ingredients that have been tested on animals outside the European Union, in order to market cosmetic products in third countries, if the resulting data is used to prove the safety of those products for the purposes of placing them on the EU market.”
Het Europese Hof van Justitie bevestigt hiermee dat Europese bedrijven een straf kunnen krijgen als er in hun cosmeticaproducten ingrediënten zitten die recentelijk buiten de EU getest zijn op dieren. Ook mag een bedrijf voor het lanceren van producten met nieuwe ingrediënten geen data gebruiken die afkomstig zijn uit dierproeven.
Alle cosmetica in Europa dierproefvrij?
Dat is dus nog niet aan de orde. Er is geen nieuwe wet en er wordt ook niet gesproken over ingrediënten die wel op dieren zijn getest maar al lang op de markt zijn. Dat zou ook erg lastig zijn, want dat zou betekenen dat er talloze cosmeticaproducten uit de handel gehaald moeten worden. Wat staat er in onze maatschappij voorop: financieel belang of dierenwelzijn? Helaas is dit nog altijd het financieel belang. Er moet dus nog heel wat gebeuren, voordat alle cosmetica die je in Europa kunt kopen echt dierproefvrij is. Wat wel positief is, is dat het een discussiepunt is dat steeds meer aandacht krijgt en daardoor tot steeds meer bewustzijn leidt.
Ook Blogger Sophie Carleen, die zich verdiept in dierproefvrije cosmetica, heeft samen met een juriste deze kwestie onder de loep genomen. In haar artikel ‘Cosmetica in Europa voortaan dierproefvrij’ legt Sophie duidelijk uit waarom er geen garantie bestaat dat alle cosmetica in Europa dierproefvrij is. Volgens haar zullen bedrijven nog steeds wegkomen met dierproeven in China, omdat de meeste producten en ingrediënten in China niet geregistreerd worden in de EU. De gegevens van deze dierproeven worden in Europa niet gebruikt, omdat dierproeven niet zijn toegestaan. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat dierproeven op cosmetica in China, uitgevoerd door Chinese autoriteiten, alsnog gedoogd worden.
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen de beauty sector? Bezoek dan regelmatig het Wellness Academie Blog of bekijk ons aanbod aan up-to-date Beauty Opleidingen!
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.