• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Cursus in de kijker: Guasha therapie

30 juli 2016 | Massage & Therapieën
Cursus in de kijker: Guasha therapie

Een van de unieke cursussen van Wellness Academie is de cursus guasha therapie. Dit is onze contreien een nog betrekkelijk onbekende behandelvorm, die echter wel hard aan de weg aan het timmeren is. Sommige mensen schrikken nog weleens als we vertellen dat ‘guasha’ voor ‘schraaptherapie’ staat; dat klinkt nogal pijnlijk, maar we kunnen je alvast geruststellen, want dat is het niet. Ontdek hier wat je na een cursus guasha therapie voor anderen kunt betekenen!

Herkomst van de guasha therapie

De guasha therapie is afkomstig uit China en is zeker al meer dan 2000 jaar oud. ‘Gua’ staat voor ‘schrapen’ en ‘sha’ staat voor ‘opeenhoping’ ‘stagnerende energie’ of ‘bloeduitstorting’. Guasha vormt een belangrijk onderdeel van de TCM, de Traditional Chinese Medicine. In oude Chinese geschriften van voor onze jaartelling wordt al gesproken over een schraapbehandeling, waarmee men ziektes uit het lichaam schraapt. Deze schraapbehandelingen kwamen niet alleen in China voor, maar ook in andere landen in Zuidoost-Azië, zoals Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië.

Een schraapinstrument in plaats van pijnstillers

Guasha therapie is bij ons niet zo bekend, maar in China is het niet weg te denken. Op het Chinese platteland vind je in veel dorpen, dan ook een guasha therapeut. Maar ook de mensen thuis, geven elkaar regelmatig een schraapbehandeling. Terwijl wij bij gezondheidsklachten als een verkoudheid, koorts of spierpijn al snel naar een pijnstiller grijpen, zo grijpen de Chinezen naar een schraapinstrument! Allerlei soorten voorwerpen kunnen dienen als schraapinstrument. Denk onder meer aan porseleinen lepels, bamboe, koperen muntjes en dekseltjes van potjes. Maar het beste is een jadesteen of een stukje buffelhoorn. Jade is een halfedelsteen, die staat voor innerlijke rust, energie en zelfgenezing, Daarbij geleidt jade het beste de qi (levensenergie).

Hoe werkt guasha therapie?

Op het lichaam wordt eerst een Chinese kruidenolie aangebracht, daarna strijkt de therapeut met de jadesteen over het lichaam om stagnerende energie op te sporen, die voor gezondheidsklachten zorgt. Hier wordt vervolgens met de jadesteen geschraapt. Op de plekken waar sprake is van stagnerende energie verschijnen bloeduitstortingen onder de huid, die dieprood tot donkerblauw kunnen zijn. Hoe donkerder de kleur, hoe ernstiger de blokkade en de gezondheidsklachten. Door het schrapen wordt de blokkade opgeheven en de doorstroom van levensenergie bevorderd. Dankzij de olie wordt de huid niet beschadigd. De soms bont en blauwe plekken verdwijnen binnen enkele dagen. 

Guasha werkt tegen 400 ziektes!

De Chinezen zeggen dat guasha therapie gebruikt kan worden om wel 400 ziektes te verhelpen. Veelvoorkomende klachten waar guasha voor gebruikt wordt zijn: hoofdpijn, rugklachten, moderne ziektes als RSI, welvaartsziekten als diabetes en klachten als stress, een te hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk. Daarnaast wordt het ook gebruikt als een preventieve behandelmethode. In de cursus guasha therapie leer je nog veel meer over alle toepassingsmethoden, over de achtergronden van de Traditionele Chinese Geneeskunst en het praktisch uitvoeren van de guasha therapie. Schrijf je hier in voor de Cursus Guasha Therapie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie