Cursus in de kijker: Verticale Reflextherapie
Altijd al als voetreflexoloog aan de slag willen gaan? Of heb je jouw opleiding voetreflexologie zojuist afgerond? Dan is de cursus verticale reflextherapie (VRT) misschien iets voor jou! Met deze korte, maar effectieve reflexologie behandeling kun je talrijke lichamelijke klachten aanpakken. Hoe verticale reflextherapie precies werkt? Wij beantwoorden een aantal vragen.
Wat is verticale reflextherapie (VRT)?
Waar reflexologie al eeuwen wordt gebruikt om door het masseren van specifieke zones op de voetzool de energiedoorstroming van het lichaam te herstellen, is verticale reflexologie relatief jong. Het ontstond toen de Britse reflexologe Lynne Booth bijna twintig jaar geleden tegen een probleem aanliep. Waar men in de traditionele reflexologie de voetzool behandelt, was dit bij haar oudere cliënten in de praktijk niet altijd haalbaar. Op zoek naar een alternatief, begon Booth de top van de voet te behandelen. Zo konden haar cliënten hun voet gewoon laten rusten op de grond terwijl ze de behandeling ondergingen. Al snel bleek dat dit de behandeling niet alleen aangenamer en rustgevender maakte, maar dat het ook nog eens goede resultaten opleverde. Cliënten voelden zich beter en hadden minder last van hun gezondheidsklachten. En dat terwijl Booth’s verticale reflextherapie doorgaans slechts vijf minuten in beslag nam.
Wat maakt VRT anders dan traditionele reflexologie?
Enigszins verbaasd bestudeerde Booth hoe het kon dat het behandelen van de top van de voet in plaats van de voetzool zulke goede resultaten had. Ze ontdekte dat juist het feit dat de voet tijdens de VRT-behandeling ‘belast’ is (op de grond staat en het lichaamsgewicht draagt) de sleutel tot het succes is. Het bleek dat de reflexen in de voet in deze positie nog beter openstaan voor behandeling, dan bij de traditionele reflexologie het geval is. Booth deelde haar bevindingen en VRT verspreidde zich wereldwijd. Meer en meer traditionele reflexologen, namen VRT op in hun behandelplan en beschouwden het als een welkome toevoeging.
Wie heeft er baat bij VRT?
Juist omdat VRT zo doelgericht en kort is, wordt het regelmatig als zelfhulptechniek aangeleerd aan mensen met chronische klachten. Bij ouderen wordt de therapie, met een focus rond de zone die in contact staat met de bekken, ingezet om beweeglijkheid te bevorderen. Belemmerd door aandoeningen als artritis, kan een korte VRT-behandeling indrukwekkend resultaat hebben voor de mobiliteit van cliënten. Ook bij patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom kan VRT uitkomst bieden. Door fysische en emotionele spanningen via de zones los te weken wordt het energiepijl gestimuleerd. Verder kunnen astmapatiënten baat hebben bij de techniek, onder andere doordat zij de VRT zelfhulptechnieken aangeleerd krijgen, die ze kunnen toepassen wanneer zij een astma-aanval voelen opkomen.
Wat is synergetische reflexologie (SR)?
Dan is er ook nog de synergetische reflexologie. In plaats van enkel te focussen op de voetzolen of, zoals bij VRT, op de bovenkant van de voeten, worden bij synergetische reflexologie (SR) de handen op hetzelfde moment behandeld. Terwijl de voeten op maximaal drie punten worden behandeld, geeft de therapeut de cliënt simultaan een handmassage of wordt de cliënt aangeleerd om handreflexen zelf mee te gebruiken. Doordat zones zo op meerdere gebieden worden gestimuleerd, kan de lichamelijke reactie sneller optreden. Bij cliënten die last hebben van orthopedische klachten, kan synergetische reflexologie binnen enkele minuten de mobiliteit bevorderen.
Voor wie is de cursus verticale reflextherapie geschikt?
Ben je geïnteresseerd in de cursus, maar heb je geen achtergrond in de reflexologie? Bij Wellness Academie kun je ook een Opleiding Voetreflexoloog volgen. Vervolgens kun je de Cursus Verticale Reflexolgie volgen als een uitdagende en praktijkgerichte verdiepingscursus.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.