FAQ van salons over tweede lockdown in Nederland
In België moesten de contactberoepen al eerder voor de tweede keer sluiten. Nu is ook in Nederland een tweede strenge lockdown ingevoerd, die betekent dat de beauty salons in ieder geval t/m 9 februari 2021 dicht moeten. Bij dergelijke ingrijpende maatregelen ontstaan er altijd veel vragen. Wat zijn precies de regels? Bestaan er ook uitzonderingen? Wat mag wel en wat mag niet? Het is niet gemakkelijk om steeds overal een duidelijk beeld van te hebben. We geven hier antwoord op enkele veelgestelde vragen van salons over de tweede lockdown in Nederland.
1. Mag ik wel producten verkopen aan mijn klanten?
De lockdown komt emotioneel en financieel hard aan. Als ondernemer ben je gewend om niet in problemen te denken, maar in oplossingen. Je zult vast al snel de vraag gesteld hebben; wat is er wel nog mogelijk om mijn zaak en inkomsten veilig te stellen? Mag ik bijvoorbeeld wel beauty producten aan mijn klanten verkopen? Een ding is helder: je salon mag niet open zijn. Dit impliceert dat je geen producten direct vanuit je salon mag verkopen. Het afhalen van producen aan de deur is dus niet toegestaan, zoals dat wel mag bij doe-het-zelf zaken en horecagelegenheden. Wat wel mag, is dat je online producten verkoopt en deze naar je klanten toestuurt.
2. Mag ik mijn diensten ambulant uitvoeren?
Misschien voerde je jouw beauty diensten ambulant uit als ambulante kapper of pedicure. Je bent dan gewend om bij je klanten thuis langs te gaan. Er zijn vast ook beauty professionals, die vanwege de gedwongen sluiting van hun salon, op het idee zijn gekomen om daarom nu bepaalde diensten thuis of bij klanten thuis aan te bieden. Let op, dit is niet toegestaan. Als beauty professional valt jouw beroep onder de contactberoepen. Je mag je beroep de komende weken niet uitoefenen; niet in je salon en ook niet thuis of bij klanten thuis. Doe je dat wel, dan riskeer je een hoge boete.
3. Geldt de sluiting ook voor salons in een zorginstelling?
Ook deze salons dienen dicht te zijn. Er mag bijvoorbeeld ook in geen geval geknipt worden door kappers in een zorginstelling. Er bestaan hier geen uitzonderingen op. Alleen haarwerkspecialisten mogen medisch noodzakelijk zorg verlenen aan hun klanten. Deze werkzaamheden moeten uitdrukkelijk bestempeld kunnen worden als zorgwerkzaamheden. Uiteraard moeten hierbij alle nodige voorzorgsmaatregelen getroffen worden. De haarwerkspecialisten mogen op geen enkele wijze reguliere kapperswerkzaamheden uitvoeren, zoals haren knippen en kleuren. Houd er rekening mee dat hier streng op gecontroleerd zal worden.
4. Mogen mijn medewerkers andere taken in mijn salon uitvoeren?
Een andere veelgestelde vraag met betrekking tot de tweede lockdown is of salonmedewerkers in plaats van klanten behandelen in de salon hier wel andere taken mogen uitvoeren. De overheid pleit ervoor om zoveel mogelijk thuis te werken en reisbewegingen te beperken. Buitenshuis mag je met hooguit twee mensen samenkomen, waarbij je steeds 1,5 meter afstand moet houden. Je salon moet gesloten zijn, maar je mag wel schoonmaken of iemand pakketjes laten inpakken om te versturen. Voer alleen die taken uit die echt nodig zijn en ga dus niet met een heel team aan de slag. Dus ook trainingen of komen oefenen in de salon met je team is niet de bedoeling.
5. Moet ik geplande overuren voor de kerst uitbetalen?
Vlak voor de kerst zouden mijn werknemers extra uren draaien, moet ik deze nu tijdens de tweede lockdown evengoed uitbetalen? Je dient alleen de ‘normale’ uren, die je werknemers volgens hun contract zouden werken, uit te betalen. De overuren die eventueel gepland stonden hoef je nu tijdens de tweede lockdown dus niet uit te betalen.
6. Welke steunmaatregelen zijn er?
Ik dreig in de financiële problemen te komen door de sluiting van mijn salon in de tweede lockdown; welke steunmaatregelen zijn er? We geven je hieronder een overzicht van de steunmaatregelen voor ondernemers die er momenteel in Nederland van kracht zijn:
- Noodmaatregel overbrugging werkbehoud (NOW)
- Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)
- Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) (aanvragen bij de gemeente)
- Uitstel van betaling belasting en verlaging boetes
- Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (GO)
- Verruiming BMKB
- Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits
Voor meer informatie en de laatste updates over de steunmaatregelen, neem je een kijkje op de website van de Coronacalculator. Heb je nog meer vragen met betrekking tot jouw salon tijdens de tweede lockdown in Nederland, raadpleeg dan jouw brancheorganisatie.
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.