Japan: "Make-up bijwerken in de trein is onbeschoft!"
Wat zijn de meest vreemde plekken waar jij weleens je make-up hebt bijgewerkt? Voor de meeste make-up liefhebbers is het niet vreemd om op allerlei plekken even snel hun make-up bij te werken of aan te brengen: onderweg in de auto voor een rood stoplicht, op het toilet op je werk, in de reflectie van een winkelruit misschien of snel even je make-up bijwerken in de trein? Dat laatste blijkt in Japan irritatie op te wekken. Zo zeer zelfs dat er een campagne is gelanceerd tegen het opmaken in de trein!
‘Je opmaken in de trein is onbeschoft’
Tenminste dat vinden sommige Japanners. Japan staat bekend als een land met veel gedragsregels waar wij westerlingen soms weinig van snappen. Zo wordt het echt niet gewaardeerd als je al drinkend of etend over straat loopt. Eten hoor je met respect voor het voedsel te doen, dus dat doe je zittend in een restaurant of thuis. Of publiekelijk je neus snuiten, dat doe je in Japan ook niet! Dan kent iedereen ook wel de typische Japanse buiging als begroeting. Een aanraking, zoals elkaar de hand schudden, kun je beter niet doen. Zoenen? Dat is uit den boze! Je make-up doen in de trein, dat valt volgens sommige Japanners blijkbaar ook niet onder ‘goede manieren’. Op de lijst met de grootste ergernissen in de trein staan vrouwen die zich opmaken op de achtste plek. Lawaai en onbeleefd gedrag scoren echter nog hoger op deze lijst.
Gedragscampagne tegen make-up in de trein
Het Japanse spoorwegbedrijf Tokyu Corp heeft een gedragscampagne gelanceerd die wil voorkomen dat vrouwen zich in de trein opmaken. Andere gedragsregels die er gelden in de trein in Japan zijn: niet telefoneren, niet je benen te ver uitstrekken en er bestaan campagnes die erop wijzen dat je vrouwen in de trein niet mag aanraken. Deze nieuwe campagne wil dat vrouwen thuis hun make-up aanbrengen.
Er is een filmpje gemaakt waarin een meisje twee andere meisjes zich ziet opmaken in de trein. Het filmpje begint met de tekst: ‘Alle vrouwen in de stad zijn mooi. Maar soms zijn ze lelijk om te zien.’ De voorstanders van dit initiatief vergelijken vrouwen die zich opmaken in de trein met mannen die zich in het openbaar scheren. Sommigen stellen dat vrouwen die make-up op doen in de trein een dubieus karakter hebben. Bekijk hieronder het filmpje:
https://youtu.be/SRlufLPUcbk
Veel kritische reacties op de campagne
Er zijn echter heel wat Japanners die deze campagne veel te ver vinden gaan. Op social media zie je veel reacties voorbijkomen van mensen die de campagne belachelijk vinden. Verder schrijft ook een Japanse vrouw op Twitter: 'Ik zou het snappen als het ging om het morsen van make-up-poeder, maar een spoorwegbedrijf heeft niet het recht om mij te vertellen of ik mooi ben of lelijk.' Andere vrouwen stellen dat er binnen de maatschappij heel wat mensen zijn die zo veel mogelijk manieren zoeken om vrouwen te onderdrukken.
Make-up nog steeds betwist?
Make-up kent een lange geschiedenis en heeft vele connotaties gehad, ook in de westerse wereld. Vrouwen die make-up droegen werden in een ver verleden als prostitués gezien, daarna was het alleen weggelegd voor filmsterren, maar ondertussen is het in onze contreien al lange tijd een manier voor alle vrouwen om hun mooie kanten te benadrukken en om imperfecties te verbergen of een manier om te experimenteren met persoonlijkheid en expressie. Altijd al interesse gehad in de vele mogelijkheden van make-up, bekijk dan hier al onze Visagie Opleidingen!
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.