• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Meer onderzoek nodig naar chemische zonnefilters!

9 mei 2019 | Schoonheidszorg
Meer onderzoek nodig naar chemische zonnefilters!

Het zomerseizoen staat voor de deur. Dit is de tijd waarin de discussie oplaait over of chemische ingrediënten in zonnebrandcrème wel veilig zijn. De Amerikaanse FDA, Food and Drug Administration, publiceerde deze week de resultaten van een nieuw onderzoek naar chemische zonnefilters in zonnebrandproducten in het Journal of the American Medical Association. Uit dit onderzoek blijkt dat bepaalde mogelijk kankerverwekkende chemische ingrediënten worden opgenomen in de bloedbaan. Hoe gevaarlijk is dat?

Welke chemische zonnefilters werden onderzocht?

De FDA onderzocht 4 zonnebrandcrèmes op 24 gezonde proefpersonen. Het doel was om te bepalen of de actieve ingrediënten, avobenzone, oxybenzone, octocrylene en ecamsule, in deze 4 zonnebrandcrèmes die vandaag de dag op de markt zijn, worden opgenomen in de bloedbaan. Er werd gedurende 4 dagen 4 keer per dag 2 milligram zonnebrand aangebracht per 1 cm2 op 75% van het lichaam. Er werden vervolgens verspreid over 7 dagen 30 bloedmonsters genomen van elke proefpersoon.

Wat waren de belangrijkste bevindingen?

Uit het onderzoek bleek dat de percentages van de mogelijk kankerverwekkende chemische zonnefilters in zonnebrandcrème de vastgestelde drempel van de FDA overschrijden. Doordat blijkt dat chemische zonnefilters systematisch worden opgenomen in de bloedbaan, is het nodig dat er verder onderzoek wordt gedaan naar wat hiervan de effecten zijn op het menselijk lichaam. De effecten van deze concentraties in het bloed zijn momenteel nog bekend. De onderzoekers willen achterhalen of deze chemische zonnefilters mogelijk kanker veroorzaken, de vruchtbaarheid aantasten of de ontwikkeling van kinderen verstoren.

Blijf gewoon zonnebrand gebruiken!

Veel mensen zullen zich meteen afvragen: ‘Moet ik dan maar geen zonnebrandcrème meer gebruiken?’ De onderzoekers benadrukken dat deze onderzoeksresultaten niet betekenen dat je het smeren met zonnebrandcrème maar moet laten. David Strauss, arts en onderzoeker van de FDA zegt: “Huidkanker veroorzaakt door blootstelling aan de UV-stralen van de zon is een feit! Het is nog steeds noodzakelijk om zonnebrandcrème te gebruiken!” Het aantal gevallen van huidkanker door overmatige blootstelling aan de zon neemt nog steeds toe. 

Minerale zonnebrandcrème wordt wel veilig geacht

Voel je je na het horen van deze onderzoeksresultaten toch niet zo prettig bij het gebruik van chemische zonnefilters? Dan kun je overwegen om zonnebrandcrème met minerale zonnefilters te gebruiken. De FDA heeft aangekondigd dat het een regel heeft voorgesteld om de ingrediënten in minerale zonnebrandcrème veilig te verklaren en dan met name zinkoxide en titaniumdioxide. Het verschil tussen chemische zonnefilters en minerale zonnefilters is dat de chemische varianten in de huid trekken en UV-stralen absorberen. De minerale filters liggen daarentegen als een laagje op de huid. Ze trekken er niet in en weerkaatsen de UV-stralen.

Word een expert in huidverzorging!

De huid is ons grootste orgaan, het is daarom belangrijk dat we hier goed voor zorgen. Als schoonheidsspecialiste kun je hierin een belangrijke rol spelen. Je zorgt ervoor dat de huid van je klanten, dankzij jouw beauty behandelingen, in optimale conditie blijft. Ook geef je je klanten deskundig advies over de verzorging en de bescherming van hun huid. Onze Opleiding Schoonheidsspecialiste is een goede start om een expert in huidverzorging te worden. Let op; je leert geen diagnoses stellen en medisch advies geven! Dat blijft te allen tijde voorbehouden aan artsen! Je leert wel om huidaandoeningen te herkennen en je klanten op tijd door te verwijzen naar een arts!

Bron: Journal of the American Medical Association

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie