• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat moet er op je website staan?

10 november 2016 | Schoonheidszorg
Wat moet er op je website staan?

Als zelfstandige beauty professional kun je er nauwelijks meer onderuit: een eigen website voor je salon! Gelukkig maken softwareprogramma’s als Wordpress het gemakkelijk om zonder al te veel kennis van html of andere ingewikkelde termen een website te starten. Het enige dat je nodig hebt is je eigen domein en de juiste inhoud. Maar hoe zit het met de juridische aspecten van je website? Wat moet er zeker op je website staan? Lees er hier meer over!

1. Wat moet er op je website staan? Bedrijfsgegevens!

Je eigen website is een ideale plek om adres- en bedrijfsgegevens aan je klanten en zakenpartners te communiceren. In steeds meer landen is het verplicht om essentiële bedrijfsgegevens te vermelden op je website. Zo moet je in Nederland als bedrijf je KvK-nummer en contactgegevens tonen en ben je ook in België verplicht om je KBO-nummer en de rechtsvorm van je bedrijf een vaste plek op je website te geven. Waar je eventueel ook vermeldt bij welke beroepsorganisatie je bent aangesloten, bijvoorbeeld bij de Belgische Beauty Federatie of ANBOS. Je klanten weten dan zeker dat ze met een echte professional te maken hebben.

2. Vergeet de algemene voorwaarden niet

Het vermelden van algemene voorwaarden op je website is niet verplicht. Toch is het verstandig. Zonder dat je elke klant die jouw salon binnenstapt eerst een document met de ‘kleine lettertjes’ onder de neus schuift, leg je zo toch een juridische basis voor jullie zakelijke overeenkomst. Kortom, algemene voorwaarden zijn schriftelijk vastgelegde bepalingen die van toepassing zijn op al je mondelinge of schriftelijke overeenkomsten met je klanten.

Onder algemene voorwaarden vallen onder meer bepalingen over de betaalwijze, hoe een product of dienst wordt geleverd, garantievoorwaarden, klachtenafhandeling en dergelijke. Dit kan een hoop onduidelijkheden achteraf voorkomen. Want wat doe je bijvoorbeeld wanneer een klant niet tevreden is over zijn of haar schoonheidsbehandeling? En wat als blijkt dat de gelnagels die jij zo zorgvuldig hebt gezet na een paar dagen beschadigd zijn?

Algemene voorwaarden zijn pas rechtsgeldig wanneer ze openbaar beschikbaar zijn en je er dus van uit mag gaan dat jouw klanten ermee akkoord gaan wanneer ze een afspraak bij je maken. Dit maakt jouw website de ideale plek voor publicatie. In de cursus maak je salon succesvol komen enkele juridische aspecten van het zelfstandig ondernemerschap aan bod, toch is het altijd verstandig om juridisch advies in te schakelen. Er zijn online ook modeldocumenten te vinden die je als basis kunt gebruiken of kijk eens wat andere salonhouders op hun website hebben staan onder de 'Algemene voorwaarden'. Maar ook als je deze teksten als basis neemt, is het slim om het uiteindelijke document eens voor te leggen aan een juridisch adviseur.

3. Wat moet er op je website staan? Privacy statement

Doe je aan conversie tracking op jouw website? Oftewel houd je je bezig met het volgen en meten van de ‘transacties’ die er via jouw website worden gedaan? Denk hierbij aan aankopen, downloads, invullen van aanvraagformulieren, inschrijvingen voor je nieuwsbrief en telefoontjes. Dan ben je verplicht om de bezoeker te informeren over het gebruik van cookies. Kunnen je klanten contactgegevens achterlaten op jouw website (denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbrief-aanmelding), dan moet je vermelden voor welke doeleinden deze gegevens gebruikt zullen worden. Wees hier zo specifiek mogelijk in en beschrijf:

  • Welke gegevens je verzamelt van jouw bezoekers.
  • Hoe jij de veiligheid van deze gegevens waarborgt en met wie jij de gegevens deelt.
  • Hoe bezoekers, mochten zij dat willen, hun eigen gegevens kunnen opvragen.
  • Dat jij altijd het recht behoudt om jouw privacy statement op elk moment te wijzigen.

4. Wat is een disclaimer?

Een disclaimer is, anders dan de algemene voorwaarden, geen overeenkomst maar een eenzijdige mededeling voor iedere bezoeker van jouw website. Vooral wanneer je blogs of fotomateriaal publiceert, is het vermelden van een disclaimer van belang. Zo dek je zaken af als:

  • Copyright
    Hierin leg je bijvoorbeeld vast dat alles wat jij publiceert op jouw website niet mag worden overgenomen door anderen. Denk bijvoorbeeld aan beeldmateriaal uit jouw salon of achtergrondartikelen over een bepaald beauty product of misschien over een behandeling die jij hebt ontwikkeld.
  • Aansprakelijkheid
    Het is verstandig om in de disclaimer op te nemen dat, hoewel je je uiterste best doet om de informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk samen te stellen en te onderhouden, je niet in staat voor de correctheid, volledigheid en actualiteit van de informatie. Zeker wanneer je over gezondheidskwesties schrijft, is dit heel belangrijk. Als extra noot kun je eraan toevoegen dat de adviezen en informatie op jouw website geen vervanging zijn voor professioneel medisch advies.
  • Onafhankelijkheid
    In de disclaimer kun je ook kwijt in hoeverre de informatie die je aanbiedt onafhankelijk is. Heeft de website een informerende of commerciële doelstelling? Misschien laat je wel advertenties toe, maar zijn deze niet in strijd met jouw onafhankelijkheid. Of blog je bijvoorbeeld af en toe in opdracht van cosmeticamerken en word je hier misschien door gesponsord.

Download de voorbeelddocumenten

Deze documenten kan je via deze link gratis downloaden op de website van de Belgische Beauty Federatie.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie