Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Radar reportage schept eenzijdig beeld volgens ANBOS

3 januari 2020
Radar reportage schept eenzijdig beeld volgens ANBOS

Aanstaande maandag 6 januari 2020 zendt Radar om 20:30 bij AVROTROS op NPO 1 een reportage uit over de beauty branche. Het gaat om een reportage in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde over de resultaten van een enquête onder cosmetische artsen. ANBOS is van mening dat de Radar reportage een eenzijdig beeld schept over het gebruik van cosmetische technieken en apparatuur door schoonheidsspecialisten. Waarom wordt de brancheorganisatie niet uitgenodigd om mee te praten?

Radar raadpleegt de brancheorganisatie ANBOS niet

Het televisieprogramma laat de brancheorganisatie ANBOS links liggen. Dat is opmerkelijk, gezien het om een reportage gaat waarin schoonheidsspecialisten in een negatief daglicht komen te staan. ANBOS is representatief voor de bedrijven in de schoonheidsverzorging. Er zijn ongeveer 4500 schoonheidsspecialisten bij deze brancheorganisatie aangesloten. Sinds 1949 behartigt ANBOS de belangen van haar leden op kwaliteit, vakkundigheid en ondernemerschap.

Er worden tijdens de reportage uitspraken gedaan over professionals binnen de branche, zonder de brancheorganisatie daarbij te betrekken. ANBOS krijgt dus niet de kans om zich te verweren. De brancheorganisatie gaf meerdere keren aan dat ze graag meepraat tijdens de uitzending. ANBOS zegt hierover: “Wij zijn niet te spreken over het journalistieke proces van Radar en hebben daarom een klacht ingediend bij de Raad voor Journalistiek.

Radar reportage schept eenzijdig beeld

Het onderzoek van Radar is volgens ANBOS niet representatief. De reportage van Radar toont het beeld van een branche, waarin nieuwe technieken en apparatuur tegen huidveroudering worden ingezet, door mensen die daartoe niet zijn opgeleid. Men schetst het beeld dat er hierdoor veel complicaties ontstaan. ANBOS laat echter weten, dat zij beschikken over cijfers die een heel ander beeld geven. Ook benadrukken zij dat de brancheorganisatie allerlei maatregelen treft om deze mogelijke problemen tegen te gaan.

De cijfers van ANBOS schetsen een ander beeld

Met de invoering van de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz), startte ANBOS een onafhankelijk meldpunt voor klachten. Daarnaast staat de brancheorganisatie in contact met de Inspectie voor Gezondheidszorg Jeugd en het Landelijk Meldpunt Zorg. ANBOS benadrukt dat er geen meldingen zijn geregistreerd van complicaties of klachten, met betrekking tot de omschreven behandelingen in de reportage. Verder ontving ANBOS ook geen meldingen van het Landelijk Meldpunt Zorg.

Tv-programma Radar biedt geen nuancering

ANBOS is van mening dat Radar geen nuancering biedt in haar reportage. Sinds de afschaffing van de vestigingswet, kan in Nederland namelijk iedereen zich schoonheidsspecialist noemen. In de reportage wordt het niet duidelijk of er gesproken wordt over ongediplomeerde of gediplomeerde schoonheidsspecialisten. De brancheorganisatie is het zat dat voor de zoveelste keer de beroepsgroep in een negatief daglicht komt te staan. ANBOS zet zich in voor de belangen van gediplomeerde schoonheidsspecialisten die op deskundige en professionele wijze hun vak uitoefenen.

Waarom laat Radar de brancheorganisatie ANBOS links liggen?

In het voortraject van de reportage had ANBOS contact met Radar. ANBOS is dan ook verbaasd dat de redactie hen niet uitnodigde voor de uitzending. Wel heeft Radar een schriftelijk statement gevraagd. Het was de afspraak dat dit in de uitzending gebruikt zou worden. Dit gebeurde echter niet. Het gevolg is dat de Radar reportage een eenzijdig beeld schept. Doordat iedereen in Nederland zichzelf schoonheidsspecialist kan noemen, kunnen er zich ongewenste situaties voordoen. Ook kan er zo onduidelijkheid ontstaan onder consumenten. ANBOS zegt: Controleer daarom altijd of de schoonheidsspecialist is aangesloten bij de brancheorganisatie.” ANBOS start in 2020 een onafhankelijk Kwaliteitsregister, waarin consumenten de kwaliteit van individuele schoonheidsspecialisten kunnen checken.

Bron: Beautyspot

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie