Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor mooie en gezonde voeten in de zomer!

Tips voor mooie en gezonde voeten in de zomer!

In de zomermaanden gaan we anders om met onze voeten, dan in de rest van het jaar. We lopen vaker blootvoets of op open schoenen en slippers. We hebben ook ineens wat meer aandacht voor de schoonheid van onze voetjes en teennagels en stappen sneller naar een pedicure of nagelstyliste. Door het warme weer kun je ook weer andere voetproblemen krijgen, dan in de winter. In elk seizoen vragen onze voeten op verschillende punten de aandacht. We gaan hier in op waar je rekening mee moet houden voor mooie en gezonde voeten in de zomer!

Heerlijk blootvoets rondlopen? Voorzichtigheid is geboden!

Wat is er heerlijker dan in de zomer lekker op je blote voeten rond te lopen?! Gooi maar uit die knellende, warme schoenen! Toch is het wel belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je wel sneller virussen (wratten), schimmels en huidinfecties kunt oplopen. Vooral op vochtige en warme plekken is de kans hierop flink vergroot, denk aan het zwembad. Verder moet je ook opletten dat je niet in iets scherps stapt, zoals glasscherven en scherpe steentjes, of splinters oploopt. Daarbij is het belangrijk dat je geen afwijkende voetstand hebt, anders kunnen je voeten de steun van de schoenen missen, waardoor er nog meer voetklachten ontstaan.

Slippers als favoriet zomerschoeisel! Een goed idee?

Door in het zwembad en in de douche op de camping slippers te dragen, kun je veel voetenleed (virussen, schimmels en bacteriën) voorkomen. Toch is het geen goed idee om hier je standaard zomerschoeisel van te maken en er de hele dag op te lopen. Slippers bieden je voeten geen bescherming tegen stoten. In de zomer is het aantal botbreuken in de voet, teen en enkel hoger. Ook zijn er artsen die wijzen op het verband tussen het dragen van slippers en hiel- en hakproblemen. Houd je van slippers, kies dan voor slippers met een iets dikkere zool, die ondersteuning bieden aan de voetboog. Slippers met meer en bredere riempjes hebben de voorkeur, omdat je zo minder spanning op je tenen hoeft te zetten om de slippers vast te pakken om te voorkomen dat ze van je voeten schieten. Slippers een goed idee? Ja, maar wel met mate!

Bacteriën houden van open schoenen

Als er iets is waar je geen zin in hebt als de temperaturen oplopen, dan is het wel zweetvoeten in dichte, warme schoenen. Open schoenen bieden uitkomst. Maar vergeet niet dat er door met open schoenen op straat te lopen nog gemakkelijker allerlei vuil in je schoenen en op je voeten achterblijft. Veel mensen zijn zich vaak niet bewust van enkele onhygiënische gewoontes, zoals hun schoenen uitdoen en daarna bijvoorbeeld hun gezicht aanraken. Het is een aanrader om na het uitdoen van je schoenen je handen en voeten te wassen. Houd er ook rekening mee dat kamerbreed tapijt een bron van vuil en ziekteverwekkers kan worden als je eroverheen loopt met schoenen waarmee je over straat hebt gelopen! Zet bijvoorbeeld bij de deur een paar slippers klaar, zodat je bij thuiskomst je schoenen kunt verwisselen voor slippers.

Gezonde voeten in de zomer:  voorkom hielkloven

Open schoenen kunnen erop verschillende manieren voor zorgen dat je sneller last krijgt van hielkloven. Op de eerste plaats worden je hielen blootgesteld aan de zon waardoor de huid sneller uitdroogt. Op de tweede plaats zorgen open schoenen ervoor dat je hielen niet ondersteund worden, waardoor het vetlaagje van je hielen gemakkelijker uitzet. De dan toch al droge huid, zal hierdoor sneller barsten. Heb je last van droge hielen in de zomer, gebruik dan regelmatig een exfoliërend voetmasker en verzorg de huid van je voeten dagelijks met een hydraterende crème. Het is ook een goed idee om één tot twee keer per week je hielen onder de douche te behandelen met een puimsteen. Let op: veeg met de puimsteen altijd in één richting over de huid, anders kun je de huid juist extra beschadigen. Bij diepe hielkloven met wondjes en ontstekingen ga je naar de huisarts.

Pas op voor verbrande voeten!

Niemand gaat meer op het strand liggen zonder zich in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Maar vergeet niet je voeten goed in te smeren! Er zijn heel wat mensen die dat vergeten! De huid op de voetrug is heel dun en gevoelig. Dit wordt nog eens versterkt door het scrubbende effect van het zand en door het zeewater dat je voeten schoonspoelt. Je moet je voeten tijdens een dagje strand meerdere keren goed insmeren. Na het zonnen is het belangrijk om je voeten in te smeren met een hydraterende crème. Is de huid van je voeten helaas toch verbrand, gebruik dan een goede after sun crème en was je voeten niet met zeep! Hiermee droog je de huid nog meer uit, waardoor deze kan gaan irriteren. Leer alles over huidverzorging in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste.

Kies met zorg een geschikte pedicure

Wil je verzekerd zijn van mooie en gezonde voeten in de zomer, laat je voeten dan regelmatig behandelen door een professionele pedicure. Wil je mooie gelakte nagels of gelnagels, kies ook dan met zorg een professionele nagelstyliste. Heb oog voor de werkwijze en de hygiëne in de pedicurepraktijk of nagelstudio. Worden de instrumenten wel goed gereinigd en gedesinfecteerd?

Pas ook op met veel te goedkope nagelstudio’s! Je kunt dan je vraagtekens zetten bij of er wel de juiste investeringen zijn gedaan in; veilige producten, voldoende hygiënemaatregelen en goed opgeleid personeel. Pas eveneens op met speciale aanbiedingen, waar ineens heel veel mensen op afstormen, grote kans dat door de drukte de aandacht voor hygiëne erbij inschiet!

Vraag gerust naar de hygiëne maatregelen die er genomen worden; het gaat hier immers om jouw gezondheid! Voor je het weet kom je in plaats van met mooie en gezonde voeten naar buiten met schimmels, virussen en bacteriële infecties! Op zoek naar een pedicure of nagelstyliste waar je op kunt vertrouwen, gebruik dan de zoekfunctie van de Belgische Beauty Federatie en vind gemakkelijk een professional in de buurt!

Een opleiding pedicure iets voor jou?

Wil je zelf een expert in voetverzorging worden? Bekijk dan hier onze volwaardige Opleiding Pedicure in Amsterdam, Rotterdam, Hasselt en Antwerpen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie