• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Tips die je van het nagelbijten af helpen!

Tips die je van het nagelbijten af helpen!

Nagelbijten (onychofagie) is een ingesleten gewoonte waar veel mensen zich schuldig aan maken. Vaak gaat het onbewust en voor je het weet zien je nagels er weer niet al te fraai uit met afgekloven nagels, losse velletjes, kleine wondjes en gescheurde nagelriemen. Het kan bovendien tot pijnlijke infecties leiden! Of wat dacht je van gebitsafwijkingen, afwijkende nagelgroei, bacteriën die tot mond- en keelontsteking leiden, eczeem en schimmelinfecties? Het zijn allemaal mogelijke gevolgen van nagelbijten. Tijd voor enkele goede tips die je van het nagelbijten af helpen!

1. Word je bewust van je nagelbijtgewoonte

Het feit dat je dit artikel leest, bewijst mogelijk al dat je je bewust bent van je slechte gewoonte en dat je er wat aan wilt doen. Als je gedachten straks afdwalen, is de kans groot dat je vingers weer naar je mond gaan. Ga eens voor jezelf na wanneer je op je nagels bijt; bijvoorbeeld tijdens het lezen van je e-mails, tijdens het studeren of tijdens het televisiekijken. Als je weet wanneer je nagelbijt, kun je ervoor zorgen dat je op deze momenten jezelf afleidt door iets in je handen te nemen (bijvoorbeeld een stressballetje of een muntje). Of zorg ervoor dat je op deze momenten pleisters om je vingers hebt. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar het werkt wel!

2. Nagelbijtdagboek bijhouden!

Nagelbijten is een gewoonte en gewoontes staan meestal in verband met specifieke momenten op de dag of specifieke situaties. Vind je het nog moeilijk om vast te stellen op welke momenten je op je nagels bijt, omdat het steeds onbewust gaat? Probeer dan om steeds wanneer je merkt dat je aan het bijten bent, dit te noteren. Houd dit een paar weken vol en dan zul je zien dat er een bepaald patroon in zit. Je kunt ook mensen in je omgeving, gezinsleden, collega’s of vrienden, vragen om je een seintje te geven als ze zien dat je op je nagels aan het bijten bent. Door er een tijdje heel bewust op te letten wanneer en in welke situaties je nagelbijt, kun je vervolgens betere maatregelen nemen om er wat aan te doen. 

3. Maak gebruik van visuele herinneringen

Probeer jezelf steeds voor te zijn, door jezelf te helpen met visuele herinneringen dat je niet mag nagelbijten. Je kunt bijvoorbeeld felgekleurde armbandjes of opvallende ringen omdoen, met de intentie dat ze jou aan je slechte gewoonte moeten herinneren om te voorkomen dat je weer gaat nagelbijten. Probeer het maar eens, voor de meeste mensen werkt dit heel goed! Hiermee vermijd je dat je steeds speciale producten moet kopen bij de drogist, zoals van die producten die je op je nagels kunt aanbrengen en die heel vies smaken. Dat scheelt weer in de kosten!

4. Zorg voor mooi verzorgde nagels

Het is een aanrader om je nagels zo kort mogelijk te houden. Dit betekent niet dat je nu meteen je nagels moet gaan afbijten! Halt! Dit doe je door ze keurig kort te knippen met een nagelknipper of door ze in te korten met een nagelvijl. Door meer aandacht te besteden aan hand- en nagelverzorging, zal je de volgende keer wel twee keer nadenken voordat je ze aanvalt met je tanden! Je kunt bijvoorbeeld regelmatig een manicurebehandeling ondergaan. Of leer zelf om je nagels goed te verzorgen in onze Cursus Cosmetische Manicure & Pedicure. Of wat dacht je misschien van mooie gelnagels? Nagelstylisten kunnen jouw afgekloven nagels professioneel verzorgen en voorzien van gel en eventueel nail art! Je nagels verknoeien door erop te bijten? Je moet er niet aan denken! De gelnagels maken je nagels minder kwetsbaar, waardoor ze de kans krijgen om bij te groeien. Gelnagels leren zetten iets voor jou? Neem hier eens een kijkje bij onze Cursus Nagelstyliste Gelnagels.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
Kom eens kennismakenVolgende
infoavonden

Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.

Meer over onze infoavonden

  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie