Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Vacature in je salon? Selecteer je medewerker zo!

19 januari 2017
Vacature in je salon? Selecteer je medewerker zo!

Bij multinationals en grotere overheidsinstanties is het de normaalste zaak van de wereld: een assessment als onderdeel van een sollicitatieprocedure. Hoewel je als kleinschalige saloneigenaar niet altijd hele rondes vol persoonlijkheidstesten kunt starten, zijn er wel een paar dingen die je kunt meenemen in je selectieprocedure. Zoals het populaire kleurenmodel, waarbij elke primaire kleur staat voor een bepaald type collega. Op naar een kleurrijke invulling van de vacature in je salon!

Kleurrijke DISC-Methode

Steeds meer loopbaancoaches en teamleiders denken in kleuren als ze een nieuwe medewerker selecteren. Blauw staat voor nauwkeurig, rood voor dominant. En is een sollicitant een zorgzaam type die graag het team bij elkaar houdt? Dan is dit een duidelijk ‘groen’ type, Ook een ‘geel’ persoon mag in een gebalanceerd team niet ontbreken: geel staat voor creativiteit en inventieve ideeën. De DISC-methode, zoals dit kleurmodel heet, gaat ervan uit dat iedereen een zogenoemde voorkeursstijl heeft. Waar de een graag leiding neemt (rood), is de ander meer afwachtend (blauw). En waar een derde persoon impulsief en extravert (geel) is, is de ander introvert en stelt zich graag op teamplayer (groen).

Ben je als saloneigenaar op zoek naar een nieuw teamlid? Dan kun je aan de hand van de DISC-methode beoordelen hoe je huidige er qua kleur voorstaat en op zoek gaan naar net een beetje extra ‘geel’ of ‘groen’. Op die manier werk je toe naar een team waarin iedereen een bepaalde rol inneemt.

Carl Gustav Jung

De DISC-methode is afgeleid van het werk van de beroemde psycholoog Carl Gustav Jung. Hij bepaalde rond 1920 vier psychologische functies: denken, waarnemen, intuïtie en voelen. Bovendien maakte Jung een onderscheid tussen introverte of extraverte persoonlijkheden. Aan de hand van deze functies ontwikkelde de Amerikaan dr. William Moulton Marston het DISC model (Dominant, Interactief, Stabiel, Consciëntieus). Het model is een handige methode om inzicht te krijgen in hoe wij zelf functioneren, maar ook hoe onze collega’s en medewerkers functioneren. Is een van je medewerkers altijd erg mondig tijdens een teamoverleg terwijl een ander zich wat meer op de achtergrond houdt? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met twee verschillende ‘kleurtypes’. Zo vorm je samen een kleurrijk team!

Saloneigenaar en teamleider in één

Wanneer je meer inzicht hebt in de persoonlijkheid van je teamleden, kun je gerichter leiding geven. Het helpt je om te beseffen dat je niet van iedereen precies hetzelfde kunt verwachten. Ook kun je als teamleider bewust inspelen op persoonlijke kenmerken. Want waar je een ‘rood’ type juist kunt stimuleren door hem of haar bepaalde verantwoordelijkheden te geven,  zal een introvert en ‘groen’ persoon beter functioneren in een sfeer van gezamenlijke teamverantwoordelijkheid. Op die manier haal je het beste naar boven in al je medewerkers!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie