• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Het verschil tussen de mannen- en vrouwenhuid

23 januari 2017 | Schoonheidszorg

Je hoeft maar één blik in je agenda te werpen om te concluderen dat vrouwen in de grote meerderheid zijn in je salon. Terwijl een kappersbezoek de normaalste zaak van de wereld is, blijkt de weg naar de schoonheidssalon lastiger te vinden voor mannen. Steeds meer salons speciale mannenbehandelingen aan om de drempel te verlagen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een mannen- en vrouwenhuid? Wij zetten de feiten op een rij.

Testosteron en collageen

Acneklachten, een droge winterhuid, zonnebeschadiging, grote poriën: aan de klachten te zien is er nauwelijks verschil tussen de mannen- en vrouwenhuid. Uiteindelijk is elke huid hetzelfde opgebouwd ... toch? Inderdaad is de opbouw van de huidcellen en de huidlagen precies hetzelfde. Er is alleen één cruciaal verschil: de hormonen. En laten die nu precies een cruciale rol spelen in de conditie van de huid.

Dikkere mannenhuid

Een hogere concentratie van het hormoon testosteron betekent dat de huid van de man een stuggere, dikkere en vettere textuur heeft. Dit heeft deze mannenhuid voornamelijk te danken aan de productie van collageen. Deze wordt extra gestimuleerd door testosteron. Behalve dat dit de huid vetter en letterlijk (tot wel 20%!) dikker maakt, heeft dit ook consequenties voor de veroudering van de huid. Bij mannen blijft de huid langer voldoende collageen bevatten om de huid elastisch en soepel te houden.

Veroudering: kwestie van tijd?

Betekent dit dat mannen simpelweg minder schoonheidszorg nodig hebben?  Helaas, ook bij mannen treed het 'verval' uiteindelijk in. Als dit eenmaal gebeurt, gaat het ook nog eens sneller dan dit bij vrouwen het geval is. Waar bij vrouwen de achteruitgaan in de aanmaak van collageen geleidelijk gebeurt, vindt dit bij mannen doorgaans later en minder geleidelijk plaats. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat mannen zich simpelweg minder druk maken over hun veroudering. Uit een grootschalig onderzoek in Amerika bleek dat slechts 21% van de mannen rond de veertig jaar zich druk maakt over huidveroudering. Bij vrouwen was dit percentage veel hoger: 33% gaf aan zich zorgen maakte over rimpels en verzakkingen.

Huidaandoeningen

Ongeacht het verschil tussen een mannen- en vrouwenhuid, komen bekende huidaandoeningen zoals acne en atopisch eczeem zowel bij mannen als vrouwen voor. Hoewel vrouwen gemiddeld gezien een hogere kans hebben op atopisch eczeem, kampen ook veel mannen met deze jeukende, geïrriteerde en schrale huid. Acne kan bovendien hardnekkiger zijn bij mannen dan bij vrouwen. Dit omdat de hoornlaag bij mannen over het algemeen dikker is en meer talg produceert. Hierdoor kan het vaker voorkomen dat er een teveel aan talg ontstaat dat zich net onder de huid ophoopt en poriën blokkeert.

Behandeling van acne

Er bestaat geen verschil in de behandeling van huidaandoeningen als acne bij mannen of vrouwen. In beide gevallen kun je hier als schoonheidsspecialiste inzetten op herstellende crèmes, scrubs en peelings. Bij hardnekkige acneklachten kun je de klant in beide gevallen doorverwijzen naar een arts voor een eventuele behandeling met corticosteroïden, retinoïden en antibiotica. Bij vrouwelijke patiënten zullen artsen hierbij ook kijken naar eventuele hormoonschommelingen waardoor de aanmaak van collageen tijdelijk uit balans kan raken.

Ben jij een ervaren schoonheidsspecialist en wil je graag de diepte in? Dan zijn de Opleiding Skin Expert en de Cursus Acne Specialisatie misschien iets voor jou! Tijdens deze opleiding wordt uitvoerig ingegaan op huidanalyses, huidtypen en de behandeling van huidaandoeningen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie