Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

4 vragen beantwoord over triggerpoint massage

9 december 2016 | Massage & Therapieën
4 vragen beantwoord over triggerpoint massage

Triggerpoint is een term dat onmisbaar is geworden voor veel massagepraktijken. En dat is niet zo vreemd: triggerpoint massages kunnen voor veel verlichting zorgen bij chronische pijnen en ongemakken. Dit omdat de massagetechniek het probleem direct bij de bron aanpakt. Hoe zit dit eigenlijk? Tijd om een aantal vragen over triggerpointmassage te beantwoorden!

1. Wat zijn triggerpoints?

Hoofdpijn, nekpijn, pijn in de onderrug, gewrichtspijn: allemaal kunnen ze veroorzaakt worden door triggerpoints. Triggerpoints zijn ophopingen van spiervezels die ontstaan door overmatige inspanning of overbelasting. Het lukt de spiervezels op deze plekken niet om vanuit gespannen toestand de weg naar een ruststand terug te vinden. De knoop die hierdoor ontstaat kan na verloop van tijd de werking van de sarcomeren - de spierstructuren die het samentrekken van de spieren mogelijk maken- belemmeren. Gebeurt dit, dan zal je lichaam een pijnsignaal afgeven.

2. Waar komt de triggerpoint massage vandaan?

Het pijnsignaal dat je lichaam afgeeft, kan op een ander plek in het lichaam ervaren worden dan de werkelijke knoop zich bevindt. In de medische wereld wordt dit afgeleide pijn genoemd, ook wel bekend als weerpijn. De Amerikaanse arts dr. Janet Travell deed uitvoerig onderzoek naar dit fenomeen en introduceerde in 1942 als eerste de term ‘triggerpoint’. Travell ontdekte dat weerpijn onder andere gevoeld kan worden bij beschadigingen aan diepliggende structuren, zoals spieren en banden. Haar ontdekking was het startpunt van de ontwikkeling van speciale massagetechnieken die deze triggerpoints gericht aanpakken.

3. Wat is een triggerpoint massage?

De eerste stap in een triggerpointmassage is het lokaliseren van de boosdoeners die de pijn triggeren. Tijdens de cursus triggerpoint massage leer je hoe je een zonale analyse uitvoert om tot deze lokalisatie te komen. Zijn de triggerpoints eenmaal gelokaliseerd, dan is het tijd voor een diepe massage waarbij door middel van knedende bewegingen de individuele spieren zorgvuldig worden aangepakt. Ook wordt de tapotement techniek, afkomstig uit de Zweedse massage, vaak ingezet. Door middel van deze ritmische kloppende bewegingen wordt het zenuwstelsel als het ware ‘wakker’ geschud.

4. Wat kun je zelf doen tegen triggerpoints?

Veelvoorkomende pijnklachten zoals een tennisarm kunnen verholpen worden door triggerpoint massages. Heb je als masseur eenmaal de boosdoener ontdekt, dan kan een cliënt ook zelf de triggerpoint masseren. Zo bevindt de triggerpoint van een tennisarm zich vaak aan de buitenkant van de ellenboog. Pijn in het enkelgebied hebben bijvoorbeeld vaak hun oorsprong in triggerpoints in het onderbeen. Door je cliënt instructie te geven over de plek van de triggerpoint en de draaiende massagebewegingen die je kunt toepassen, geef je hem of haar de mogelijkheid om tussen behandelingen door ook zelf aan de slag te gaan.

Heb jij een massagepraktijk en wil je tiggerpoint massage aanbieden aan jouw klanten? Volg onze cursus triggerpoint massage en behaal je certificaat!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie