Mis deze last-minute aanbiedingen niet! Shop nu en profiteer van deze knallers via (meer info)
Mis deze last-minute aanbiedingen niet! Shop nu en profiteer van deze knallers via (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Last van striae? Drie vragen beantwoord

7 januari 2017 | Schoonheidszorg
Last van striae? Drie vragen beantwoord

Striae is een veel voorkomende huidaandoening. Anders dan vaak wordt gedacht, is het veel meer dan een zwangerschapskwaaltje. Mannen, vrouwen, bodybuilders, tieners: mensen van alle leeftijden kunnen last van striae hebben. Professionals die vaak op het lichaam werken, waaronder schoonheidsspecialisten of massagetherapeuten kunnen dit beamen. Maar wat is striae? Is er iets tegen te doen? Wij beantwoorden een aantal veelgestelde vragen.

Wat zijn striae?

Striae is een verzamelnaam voor verschillende veelvoorkomende huidaandoeningen. Striae rubrae (SR) zijn rode littekens die ontstaan wanneer het bindweefsel de groei van de huid niet helemaal kan bijbenen. Deze vorm van striae is over het algemeen tijdelijk maar kan overgaan in een permanente striae, oftewel striae albae (SA). Het verschil tussen SR en SA is duidelijk zichtbaar. Waar SR felrode strepen zijn op de huid, is SA meestal rustiger en heeft het een witte kleur. Daarnaast hebben sommige vrouwen last van striae atrophicans, een vorm van striae in de lijnen van het decolleté.

Een ding hebben alle vormen van striae gemeen: het zijn strepen op de huid die ontstaan op plekken die in korte tijd erg in omvang toenemen. Dit komt omdat het bindweefsel net onder de huid onder te grote spanning komt te staan en scheurtjes gaat vertonen. Aan de oppervlakte van de huid zijn deze scheurtjes zichtbaar als paarsrode strepen. Ze komen vooral voor op en rond de borsten, aan de binnen- of buitenkant van de dijen en op de buik.

Wanneer kun je last krijgen van striae?

Bij striae denken veel mensen gelijk aan zwangerschap. En inderdaad, doordat de huid van de buik tijdens de zwangerschap in korte tijd enorm toeneemt, vormen zwangere vrouwen zeker een risicogroep. Hoe jonger de huid is, hoe kwetsbaarder het is voor striae. Dit is ook de reden waarom tieners de striemen regelmatig aantreffen op hun dijen of borsten wanneer ze plotseling in een groeispurt terecht komen. Ook mensen met overgewicht kunnen last hebben van striae, net als bodybuilders die in korte tijd opeens een gigantische borstomvang bij elkaar trainen. Deze laatste groep heeft trouwens extra veel risico op striae wanneer ze spierversterkende middelen zoals anabolische steroïden gebruiken. Dit omdat de steroïden het bindweefsel in de huid aantast.

Is er iets tegen striae te doen?

Striae is eigenlijk volledig onschuldig. 'Last' hebben van striae is dan ook puur een cosmetische kwestie. Want pijnlijk is het allerminst. Laat staan dat het iets zegt over de conditie van de huid. Dit neemt echter niet weg dat je je flink kunt ergeren aan je striae. Is er iets dat je in dat geval kunt doen? Smeren lijkt de beste remedie tegen striae. Bijvoorbeeld met Vitamine A-zuur, dat de aanmaak van collageen en elastine in de huid stimuleert. Hierdoor help je de huid soepel en elastisch te houden. Zo is de kans groter dat het groeispurtjes beter kan bijbenen.

Daarnaast kun je een peeling met glycolzuur of een laserbehandeling overwegen. Ook dit verhoogt de elasticiteit van de huid. Beide behandelmethodes zullen overigens vooral effect hebben bij SR, de tijdelijke vorm van striae. Wanneer de striae zich eenmaal als witte, permanente lijnen in de huid hebben gevestigd, heeft smeren weinig zin meer. Bij permanente striae kan lichttherapie een optie zijn.

Schrijf je in voor onze Opleiding Skin Expert en leer alles over het behandelen van veelvoorkomende huidaandoeningen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
Kom eens kennismakenVolgende
infoavonden

Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.

Meer over onze infoavonden

  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie