Wat, hoe en waarom van moxatherapie?
Ben je ook zo gefascineerd door de traditionele Chinese geneeskunde en de wijze waarop we deze kennis en kunde vandaag de dag kunnen toepassen? Dan mag je zeker onze cursus moxatherapie niet missen. Moxatherapie vormt een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Het gaat hierbij om een behandelwijze waarbij we gedroogd bijvoetkruid verbranden, om hiermee in te werken op punten op de meridianen. Hoe werkt dat? We vertellen je hier graag meer over het hoe, wat en waarom van moxatherapie!
Moxatherapie; wat is dat?
Zoals we hierboven al kort vertelden, maken we bij moxatherapie gebruik van bijvoetkruid (moxakruid), oftewel Artemisia vulgaris. Dit kruid laten we eerst drogen om het vervolgens te verwerken tot een samengeperste staaf. Dit noemen we ook wel een moxastaaf of een moxasigaar. Deze moxastaaf steek je voor de behandeling aan. Een typisch kenmerk van moxa is dat het intens, maar traag brandt. Dat maakt de moxastaaf juist zo ideaal om toe te passen in je behandelingen. Je leert in onze cursus moxatherapie hoe je de staaf gebruikt boven specifieke moxapunten op het lichaam, die corresponderen met organen en andere lichaamsdelen.
Hoe werkt moxa in op het lichaam?
De warmte die bij het branden van de moxastaaf vrijkomt, kan via de specifieke energiepunten op het lichaam invloed uitoefenen op Qi. Hiermee duiden we binnen de traditionele Chinese Geneeskunde de levensenergie, die door ons lichaam stroomt, aan. De warmte stimuleert de doorstroom van deze energie, waardoor je blokkades in de energiebanen opheft. Kortom, het werkt op de eerste plaats dus diep in op het algehele energieniveau van het lichaam. Daarbij stimuleert het ook de bloedcirculatie. Door deze uitwerking op het lichaam kunnen koude zones verwarmd worden, het zorgt voor ontspanning en het verlicht pijnklachten. Moxatherapie is bijvoorbeeld ook uitstekend te combineren met acupunctuur. Daar leren we je graag alles over in onze opleiding acupunctuur. Daarnaast is moxa ook heel goed te combineren met tui-na en cupping. Neem daarom ook eens een kijkje bij de cursus tui-na en de cursus cupping.
Waarom kiezen mensen voor moxatherapie?
Er zijn veel goede redenen om voor moxatherapie te kiezen. Op de eerste plaats maakt moxatherapie een onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde, die een holistische benadering hanteert. Er is steeds meer vraag naar complementaire behandelwijzen, die het zelfhelend vermogen van het lichaam aanspreken. Daarnaast kiezen ook veel mensen voor deze behandelwijze als ze behoefte hebben aan meer energie en veerkracht in hun dagelijkse leven. Moxa is namelijk een ideale, natuurlijke wijze om je energieniveau mee te verhogen. Verder kan deze verwarmende behandeling verlichting bieden bij veelvoorkomende kwalen en pijnen. Denk daarbij aan:
- Spierpijn
- Gewrichtspijn
- Hoofdpijn
- Menstruatiepijn
- Spijsverteringsklachten
Moxatherapie is binnen de wellness praktijk bovenal zeer gewaardeerd vanwege zijn ontspannende en kalmerende effecten. De warmte van de moxabehandeling en de stimulatie van de energiebanen helpen om stress het hoofd te bieden, de geest tot rust te brengen en een gevoel van welzijn en harmonie te bevorderen.
Interessant weetje: moxatherapie blijkt zeer succesvol bij het stimuleren van het draaien van baby’s in stuitligging naar de juiste positie!
Schrijf je hier in voor de cursus moxa van Wellness Academie!
Al met al, is moxatherapie een eeuwenoude behandelwijze die steeds meer gewaardeerd wordt binnen de moderne wellness praktijk. Vooral de natuurlijke manier waarop het welzijn van mensen wordt bevorderd, wordt veel geprezen. Ben je hier ook nieuwsgierig naar? En wil je deze behandelwijze vlot in de vingers krijgen? Schrijf je dan hier in voor de cursus moxa van Wellness Academie. Je krijgt les in beperkte groepen en je wordt begeleid door een topdocent. Daardoor zal het gegarandeerd een inspirerende en leerrijke ervaring zijn!
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.