• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat te doen tegen hyperpigmentatie?

20 januari 2017 | Schoonheidszorg

Hyperpigmentatie is een van de meest voorkomende oorzaken van pigmentvlekken. We zien het in de vorm van het welbekende 'zwangerschapsmasker'. Maar ook als verschijnsel van ouderdom of als bijwerking van laserbehandelingen. Oftewel: het treft mensen van alle leeftijden. Wat is het en wat kun je doen tegen hyperpigmentatie?

Wie loopt risico op hyperpigmentatie

Hyperpigmentantie is een huidaandoening waarbij de huid overmatig veel melanine aanmaakt. Melanine is een organische vorm van pigment dat net onder de opperhuid wordt geproduceerd door de melanocyten. Zonlicht en de hormoonhuishouding kunnen de aanmaak van melanine extra stimuleren. Vooral de aanwezigheid van zogenoemde melanocyt-stimulerende hormonen staan erom bekend dat ze dit doen. Omdat dit type hormonen vaak voorkomt bij zwangere vrouwen, wordt hyperpigmentatie ook wel 'zwangerschapsmasker' genoemd. Dit is echter een misleidende naam: melanocyt-stimulerende hormonen kunnen ook extra worden aangemaakt door bijvoorbeeld het gebruik van de anticonceptiepil of tijdens de overgang. Tegelijkertijd ontstaat hyperpigmentatie door langdurige (en onbeschermde) blootstelling aan de zon.

Post-Inflammatoire hyperpigmentatie

Behalve een schommeling in de hormoonhuishouding en een (langdurige) blootstelling aan de zon, kun je hyperpigmentatie ook tegenkomen bij klanten met acneklachten. In dat geval is er vaak sprake van post-inflammatoire hyperpigmentatie, een ophoping van melanine dat is veroorzaakt door een ontsteking in de huid. Dit komt omdat de huid automatisch meer melanocyten aanmaakt wanneer het beschadigt raakt. Rondom een litteken vormt zich dan een vlakke verkleurde vlek. Deze verkleuringen kunnen ook ontstaan na het ondergaan van een verjongende laserbehandeling, vooral bij mensen die van nature een donkere huid hebben.

Wat te doen tegen hyperpigmentatie?

Een zorgvuldige bescherming tegen de zon kan hyperpigmentatie tegengaan. Vooral in periodes dat de hormoonhuishouding schommelt, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of tijdens de overgang, is het belangrijk om hier dagelijks op te letten en zo goed mogelijk te smeren met zonnebrand. Tegelijkertijd zijn er middelen op de markt die hyperpigmentatie kan tegengaan. De meest bekende hiervan is hydrochinon. Dit is een stof die de aanmaak van melanine in de huid remt. Omdat het zorgvuldig en zeer beperkt gebruikt dient te worden, wordt het enkel verstrekt op recept van de dermatoloog. Verschillende cosmeticamerken (waaronder Clinique en Elizabeth Arden) hebben bovendien producten op de markt die claimen dat ze de aanmaak van melanine tegengaan. Doorgaans bevatten deze producten vitamine C derivaten en een hoge SPF factor als extra bescherming tegen de zon. Vermoed je dat een klanten last heeft van hyperpigmentatie? Adviseer hem of haar dan om contact op te nemen met de huisarts of dermatoloog.

Hypopigmentatie

Waar er bij hyperpigmentatie sprake is van een overmatige aanmaak van melanine, kan er ook het tegenovergestelde aan de hand zijn. We spreken dan van hypopigmentatie. Door littekenvorming, ontstekingen of infecties kan pigment op bepaalde plekken van de huid verdwijnen. Dit uit zich in lichte, pigmentloze plekken op de huid. Ook hier is het beste wat je als schoonheidsspecialiste kunt doen, iemand verwijzen naar de dermatoloog. Zij kunnen niet alleen onderzoeken wat de oorsprong is van hypopigmentantie, maar kunnen bovendien eventueel een laserbehandeling inzetten om de klachten te verminderen.

Tijdens onze opleiding schoonheidsspecialiste leer je huidaandoeningen herkennen en leer je hoe je de juiste behandeling of doorverwijzing kunt inzetten.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie