• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Werelddag Geestelijke Gezondheid 2018: Wat kan jij doen?

10 oktober 2018 | Massage & Therapieën
Werelddag Geestelijke Gezondheid 2018: Wat kan jij doen?

10 oktober 2018 is de dag die wereldwijd in het teken staat van de geestelijke gezondheid. Een dag die we bij Wellness Academie ook niet onopgemerkt voorbij mogen laten gaan. Want veel van de cursussen en opleidingen die wij organiseren staan in het teken van het bevorderen van het welzijn van mensen, niet alleen op lichamelijk, maar ook op geestelijk vlak. Lees hier meer over de Werelddag Geestelijke Gezondheid en wat jij hierin kunt betekenen!

Over de Werelddag Geestelijke Gezondheid

De Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid (World Mental Health Day of WMHD) is een initiatief van de Wereldfederatie voor Geestelijke Gezondheidszorg (WFMH) en wordt sinds 1992 georganiseerd. Het doel van deze dag is om het bewustzijn van psychische problemen over de hele wereld te verhogen en om initiatieven die tot doel hebben de geestelijke gezondheid te verbeteren te mobiliseren. Aan deze dag doen inmiddels ruim 150 landen mee en het initiatief wordt eveneens gepromoot door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Naties (UN). Het thema van de Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid 2018 is: ‘Jonge mensen en geestelijke gezondheid in een veranderende wereld.’ 

Wat kan jij doen?

Geestelijke gezondheid is een complex onderwerp. De WFMH benadrukt dat er vele meningen bestaan over wat het is en wat mensen zouden moeten doen. Deze federatie zegt dat het belangrijk is dat meer mensen zich hierin verdiepen. Run je bijvoorbeeld een massagepraktijk, dan zul je mogelijk regelmatig geconfronteerd worden met mensen met geestelijke klachten. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd bent en weet hoe je het beste met de emoties van mensen kunt omgaan. De WFMH verwijst onder meer naar deze publicaties en naar de website van de WHO over geestelijke gezondheid voor meer informatie.

Daarnaast wil de WFMH met deze dag mensen stimuleren om actief te worden binnen hun eigen gemeenschap. Er bestaat namelijk nog steeds een behoorlijk taboe als het om geestelijke problemen gaat. Door hier openlijk over te praten met klanten, collega’s, familie en vrienden en door hier veel aandacht aan te schenken kunnen we deze cirkel doorbreken. Verder wil WFMH mensen aansporen om hun stem te laten horen via social media, vanwege het grote bereik hiervan. Er bestaan speciale WFHM communities op Twitter en Facebook en je kunt ook hashtags gebruiken als #worldmentalhealthday en #mentalhealth als je berichten plaatst op social media, die hieraan gerelateerd zijn.

Wat kan de wellness branche hierin betekenen?

Allereerst willen we benadrukken dat bij geestelijke gezondheidsproblemen men altijd een arts of psycholoog moet raadplegen. Wellness therapeuten kunnen wél heel goed complementaire behandelingen geven, die de gezondheid van mensen op lichamelijk én geestelijk vlak positief kunnen beïnvloeden. Ook kunnen massages en wellness therapieën preventief werken tegen geestelijke gezondheidsklachten. Massage heeft een bewezen ontspannende werking op lichaam en geest;

 • Massage stimuleert de productie van feel-good hormonen, zoals oxytocine en serotonine, die sombere gevoelens kunnen verminderen.
 • Regelmatige massages verminderen angstgevoelens, door een verlaging van het gehalte aan cortisol, het stresshormoon.
 • Massage verbetert de concentratie. Dat komt doordat massage spierspanningen oplost waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert.
 • Massage geeft meer energie door een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar alle cellen en de betere afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
 • Massage kan slapeloosheid tegengaan. Het zorgt voor een hoger gehalte aan serotonine in het lichaam. Hierdoor kan men zich beter ontspannen en gemakkelijker in slaap vallen.

Vele soorten massages en therapieën

Er bestaan talloze soorten massages, elk met hun eigen technieken en uitwerkingen. Vooral massages die massagetechnieken combineren met warmte werken zeer ontspannend, denk aan de hot stone massage of de warme kruidenstempelmassage. Of denk aan massages waarbij etherische oliën worden gebruikt (aromatherapie), die een ontspannende of opbeurende werking op het gemoed hebben.

Bij geestelijke problemen als gevolg van een traumatische gebeurtenis kan een therapie als holistic pulsing ondersteuning bieden, vanwege de aandacht voor bewustwordings- en acceptatieprocessen en voor het ‘in je eigen kracht komen staan’. Lees er meer over in onze Cursus Holistic Pulsing. Ook chakratherapie kan een goede aanvulling zijn om te leren om bewuster en intuïtiever in het leven te staan. Wellness Academie biedt een complete Opleiding Chakratherapeut aan.

Wil je ook je steentje bijdragen?

Wil je graag mensen helpen om beter te leren ontspannen? Om ze regelmatig een rustmoment te bieden en om lichamelijke en geestelijke klachten te verminderen en te voorkomen? Bekijk dan hier ons volledige aanbod aan Massage en Wellness Opleidingen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie