Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Welke zonnebrandcrème past bij mijn huid?

1 mei 2023 | Schoonheidszorg
Welke zonnebrandcrème past bij mijn huid?

Nu de zon zich steeds vaker laat zien en de zomer in zicht is, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het beschermen van de huid tegen de zon. Zeker als beauty professional is hier voor jou een belangrijke rol weggelegd. Er bestaan echter uiteenlopende zonnebrandproducten. Daarom besteden we hier aandacht aan welke zonnebrandcrème er bestaat en voor welke huidjes deze verschillende producten het meest geschikt zijn. Lees hier meer!

Verschil tussen fysische en chemische zonnefilter

Bij het geven van advies over zonnebrandcrème is het belangrijk dat je weet dat er twee soorten zijn. We kunnen namelijk fysische (minerale) en chemische zonnefilters onderscheiden. Fysische filters bevatten een metaaloxide en blijven daardoor grotendeels op de huid liggen. Dit zorgt ervoor dat de uv-straling wordt weerkaatst. Chemische filters worden door de huid geabsorbeerd en maken de stralen onschadelijk. Welke zonnebrandcrème kun je dan het beste kiezen? Dat kan per persoon en per situatie verschillen, want beide filters hebben hun voor- en nadelen. Fysische filters bieden echter minder kans op huidirritatie, waardoor deze bij uitstek geschikt zijn voor de zeer gevoelige huid.

Welke zonnebrandcrème voor de gevoelige huid?

Zoals we hierboven al aanstipten, adviseer je mensen met een gevoelige huid om een crème met een fysische filter te gebruiken. Denk aan filters met zinkoxide of titaniumdioxide. Deze ingrediënten zijn mild voor de huid en voorkomen huidirritatie. Daarbij is het belangrijk dat de crème vrij is van andere ingrediënten die vaak huidirritaties veroorzaken, zoals parfum en alcohol. Een voordeel van fysische filters, ten opzichte van chemische filters, is dat ze de huid direct beschermen na het aanbrengen. Chemische filters moeten daarentegen 15 tot 30 minuten inwerken. Fysische filters zijn ook ideaal voor de huid, die recent werd geëxfolieerd, bijvoorbeeld via fruitzuren, dermaplaning of microdermabrasie. Dit maakt de huid gevoeliger voor de zon.

Neem hier ook een kijkje bij onze cursus fruitzuren, de cursus dermaplaning en de cursus microdermabrasie.

Welke zonnebrandcrème bij welke huidsoort?

Hierboven hadden we het al in het bijzonder over de gevoelige huid, omdat deze vaak de meeste problemen geeft. Maar hoe zit het met de overige huidsoorten, zoals de droge huid en de vette huid?

Droge huid

Bij een droge huid is het een aanrader om extra goed te letten op hydraterende ingrediënten in de zonnebrandcrème. Denk hierbij aan glycerine en hyaluronzuur. Deze bestanddelen helpen de huid om vocht vast te houden. Daarnaast is het bij een droge huid aangeraden om altijd een hoge SPF, bijvoorbeeld SPF 50, te gebruiken.

Vette huid

Doordat een zonnebrandcrème altijd al wat vet aanvoelt op de huid, zijn mensen met een vette huid snel terughoudend bij het aanbrengen van een zonnebrandcrème. Toch mag zonbescherming nooit overgeslagen worden. Gelukkig bestaan er crèmes die speciaal ontwikkeld zijn voor de vette en acnegevoelige huid. Ga op zoek naar crèmes met de volgende eigenschappen:

 • Vrij van parfum
 • Niet-comedogeen
 • Matterend
 • Talgregulerend

Normale en gecombineerde huid

Welke zonnebrandcrème je kiest bij een normale of gecombineerde huid, hangt vooral af van wat je persoonlijk het prettigste vindt. Het is een kwestie van uitproberen. Daarnaast is het belangrijk om naar de situatie te kijken. Ga je veel het water in of intensief sporten? Dan moet je er rekening mee houden, dat fysische filters gemakkelijker van de huid worden geveegd. Je kunt dan beter een chemische filter, die waterproof is, gebruiken. Een fysische of minerale filter laat vaak ook een witte waas achter op de huid, terwijl een chemische filter transparant is.

Welke zonnebrandcrème en beschermingsfactor?

Bij het bepalen van welke zonnebrandcrème bij je huid past, is het ook belangrijk om naar de hoogte van de beschermingsfactor te kijken. De hoogte van de beste SPF, oftewel de Sun Protection Factor, hangt af van het huidtype en de zonkracht. Bij het bepalen van het huidtype kijk je naar de hoeveelheid pigment in de huid. Een lichte huid vraagt om meer zonbescherming, dan een hele donkere huid. Echter, is zonbescherming in alle gevallen onmisbaar. In onze opleiding schoonheidsspecialist leer je er meer over!

Met zonkracht bedoelen we de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Bekijk daarvoor de dagelijkse UV-stralingsindex van het weerbericht. Bij zomers weer, op het strand of als je veel buiten bent, is een SPF van minimaal 30 een aanrader. Daarbij is het essentieel om je elke twee uur opnieuw in te smeren.

Word een expert in huidverzorging!

Wil je een echte specialist in huidverzorging worden? Mis dan niet de opleiding skin expert van Wellness Academie! Tijdens onze skin expert opleiding duik je diep in de fascinerende wereld van huidverzorging en -verbetering. Je krijgt uitgebreide kennis en vaardigheden aangereikt, waarmee je direct aan de slag kunt in de beauty branche. Daarnaast maak je kennis met de uitgebreide mogelijkheden binnen de beauty branche en ontdek je de nieuwste ontwikkelingen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie