• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Eerste hulp bij statisch haar

26 december 2016 | Haarverzorging
Eerste hulp bij statisch haar

Statisch haar. Het is een van de grootste haarproblemen in de winter. Behalve dat het niet bepaald bevorderlijk is voor je zorgvuldig gestylde coupe, klinkt dat geknetter van statisch haar ook nogal verontrustend. Hoe komt statisch haar? En nog belangrijker: wat doe je ertegen?

Luchtvochtigheid

Om te weten waarom je haar statisch wordt in de winter, moeten we er wat scheikundige basisbeginselen bij pakken. De kern van statisch haar zit ‘m namelijk in het feit dat water elektriciteit geleidt. In de zomermaanden, wanneer de luchtvochtigheid hoog is, is je haar voorzien van een extra laagje water dat zich als een beschermlaag op je haar ligt. Elektrische lading geleidt zo zonder problemen. In de wintermaanden is de kans echter groot dat dit extra laagje vocht niet altijd aanwezig is. De luchtvochtigheid in de winter gaat namelijk zodanig naar beneden dat je haar moeite heeft om voldoende vocht vast te houden. Het gevolg hiervan is dat de elektriciteit niet langer probleemloos wordt afgevoerd. En dat is in de spiegel helaas duidelijk te zien: het haar is onhandelbaar, plakkerig en knettert erop los.

Verwarmingsmaatregelen

Nu we weten dat statisch haar veroorzaakt wordt door het gebrek aan vochtigheid in de lucht, lijkt de sleutel simpel: we moeten ons haar gewoon extra vochtig maken! Helaas is het resultaat daarvan maar van korte duur. Zodra het water weer is opgedroogd, blijven de omstandigheden hetzelfde. Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat de algemene luchtvochtigheid in huis en op je werkplek in orde is. Dit kun je simpelweg doen door een bakje water naast de verwarming te zetten. Het water verdampt dan langzaam en zal de ruimte een stukje vriendelijker voor je haar (en je huid!) maken. Daarnaast kun je de verwarming natuurlijk ook een standje lager zetten. Maar let op: compenseer dat niet door een wollen trui uit de kast te trekken. Wol onttrekt namelijk vocht van het haar.

Do: Kies je verzorgingsproducten zorgvuldig uit

Behalve het aanpassen van de omstandigheden, kun je ook je haar zelf wat robuuster maken tegen veranderende luchtvochtigheid. Door een vochtinbrengende crèmespoeling te gebruiken, bijvoorbeeld. Of door je haar regelmatig te verwennen met een moisterizing serum. Ook vette producten als kokosnoot-olie kunnen helpen, al moet je hier wel mee oppassen als je dun haar hebt: je wilt het haar namelijk niet onnodig zwaar en vettig maken. Laat je, voordat je een product aanschaft, eerst adviseren door je kapper zodat je weet welk vochtinbrengend product het beste zal werken bij jouw haartype.

Don't: te veel willen

Statisch haar wordt niet enkel veroorzaakt door een lage luchtvochtigheid. Haar kan ook uitdrogen door bepaalde routines of gewoontes. Kam je jouw haar het liefste twintig keer op een dag? Dan is de kans groot dat je goed bekend bent met de statische look! Houd je van dikke mutsen van puur wol? Ook dan tover je waarschijnlijk regelmatig een pluizige, omhoogstaande bos haar tevoorschijn. Probeer het aantal kambeurten te beperken en spuit je wollen muts aan de binnenkant in met een haarspray. Blijf bovendien in de wintermaanden wat vaker weg van de föhn en was je haren niet te heet.

Voorzie jij jouw omgeving altijd van tips en adviezen over hun haar? Waarom niet van je passie je werk maken! Schrijf je in voor onze kappersopleiding en leer alles over haarverzorging.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie