Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Massagestoel viert zijn 30ste verjaardag!

6 juni 2016
Massagestoel viert zijn 30ste verjaardag!

David Palmer ontwikkelde in 1986 in de VS de eerste massagestoel. De stoelmassage viert daarom dit jaar zijn 30ste verjaardag. Een goede gelegenheid om eens wat dieper te duiken in de geschiedenis van deze bijzondere massagevorm die nu ontzettend populair is. Tegenwoordig zie je de massagestoelen op talloze plekken; op de werkvloer, op festivals, evenementen en beurzen, in een drukke winkelstraat of op het vliegveld. Stoelmassage betekent snelle en effectieve ontspanning in het hectische leven.

De eerste massagestoel

De eerste massagestoel heette de ‘Living Earth Crafts High Touch Massage Chair’ en was eigenlijk niet meer dan een houten frame met een gezichtssteun. Op 1 april dit jaar keek David Palmer in het televisieprogramma ‘Million Doller Genius’ op The History Channel terug op zijn uitvinding. Hij benadrukt dat zijn massagestoel eigenlijk een fysieke manifestatie is van het idee om iemand in een zittende positie te masseren. Dit idee is niet nieuw, want het bestond al eeuwen. Maar het was de ‘fysieke’ stoel die dit idee nieuw leven inblies en deze massagevorm populair maakte. Palmer zegt dan ook dat hij geen nieuwe techniek heeft uitgevonden, maar een massage tool, die ervoor heeft gezorgd dat mensen de stoelmassage weer op waarde schatten.

Hoe werd er gereageerd op de eerste massagestoel?

Palmer vertelt in het interview dat hij de massagestoel in eerste instantie demonstreerde op een aantal lokale festivals rondom San Francisco. Het idee was vervolgens om de massagestoel te demonstreren in massagescholen. In 1986 ontving de American Massage Therapy Association de Council of Schools tijdens een conferentie in Seattle. Palmer gaf hier een demonstratie met zijn massagestoel voor 31 eigenaren van massagescholen. Het gevolg was dat hij in de 18 maanden die daarop volgden zo’n 24 workshops gaf op massagescholen over heel de wereld, waaronder in de VS, Zweden en Australië. De stoelmassage kreeg wereldwijd veel aandacht en het idee verspreidde zich razendsnel. In onze Cursus Stoelmassage leren we je graag hoe je professionele stoelmassages kunt geven.

Hoe heeft de massagestoel zich ontwikkeld?

Het eerste model dat David Palmer ontwikkelde, de Living Earth Crafts High Touch Massage Chair, bleef tot in de jaren ’90 in gebruik. Daarna ontstonden er nieuwe massagestoelen, die vervaardigd werden van lichtere materialen. De allereerste massagestoel was erg zwaar en niet gemakkelijk in te klappen. Het was dus niet zo gemakkelijk om de stoel mee te nemen. Bovendien kon de gezichtssteun van deze versie van de stoel niet kantelen. De massagestoelen die er nu op de markt te krijgen zijn kun je in een paar tellen zo ineen klappen, zijn veel lichter en beschikken wel over een gezichtssteun die kan kantelen. Vanaf de jaren ‘90 was er bij het vervaardigen van massagestoelen aandacht voor de verstelbaarheid van de stoel, zodat elke therapeut, groot of klein, er comfortabel mee kan werken en zodat de stoel goed op de ontvanger afgestemd kan worden.

Marketing tips voor massagetherapeuten

Palmer geeft in zijn interview ook een aantal goede marketing tips, en niet alleen voor massagetherapeuten die zich richten op stoelmassage. Hij benadrukt dat het heel belangrijk is om je massages te showen aan een publiek. Hij noemt dit ‘performance massage’. Wanneer je je massages showt aan een groter publiek, bijvoorbeeld tijdens een workshop of op een beurs, dan verlaagt dit de ‘marketing barrière’. Zorg dat je iemand ‘in de stoel’ krijgt en laat andere mensen zien wat je doet. Hiermee zul je deze andere mensen sneller overhalen om straks ook in jouw stoel plaats te nemen. Dit gaat ook op voor andere soorten massages die je uitvoert op een massagetafel of massagemat. Meer weten over massage, dan vind je hier een overzicht van alle Massage Opleidingen van Wellness Academie in België en Nederland.

Bron: www.massagemag.com

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie